Onder de naald: Valentine’s Day

14 februari 2018

Het lijkt geen gelukkig huwelijk, Steve Earle en de liefde. Hij heeft meer huwelijken achter de rug dan dat hij snaren kan aanslaan op zijn gitaar. Maar daar waar hij zijn zeven huwelijksbootjes niet drijvende heeft weten te houden weet hij als geen ander prachtig over de liefde te zingen. Neem nu bijvoorbeeld zijn lied over de dag van de liefde, Valentijnsdag. Een lied waarin de hoofdpersoon de dag der liefde heeft vergeten en met lege handen voor zijn geliefde staat. Opnieuw met lege handen staat.

I come to you with empty hands / I guess I just forgot again / I only got my love to send / On Valentine’s day

Al na het eerste couplet voel je met de man in kwestie mee. Al na vier regels. Hij is geen harteloze klootzak die zijn geliefde voor lief neemt. Je voelt de wroeging in zijn stem en in zijn woorden. Daarbij houdt ‘hardcore troubadour’ Earle het mooi klein. Daar vraagt Valentine’s day ook om. Hij weet hier die intimiteit op te roepen die nodig is om het lied te voorzien van de juiste dosis dramatiek. Alsof je als luisteraar getuige bent van dat pijnlijke moment dat een man, in al zijn kwetsbaarheid, zijn hoofd diep voor zijn geliefde buigt en bijna letterlijk op zijn knieën gaat. De achtergrondzang en strijkers zijn bijna te zoet maar Earle is altijd al een meester geweest om met zijn zang en teksten het hart te raken van de luisteraar. Het lijkt erop dat al het andere er dan bijna niet meer toe doet. Ook in Valentine’s day bespeelt hij de juiste snaar, kiest hij de juiste woorden.

I know that I swore that I wouldn’t forget / I wrote it all down, I lost it I guess / There is so much I wanna say / But all the words just slip away / The way you love me everyday / Is Valentine’s day

Het mag in het echte leven dan geen gelukkige combinatie zijn geweest, Steve Earle en de liefde maar in Valentine’s day heeft hij laten horen waar het in de liefde om draait. Geen grote cadeaus. Geen overweldigende verrassingen. Alleen het hart van de man, gepresenteerd op een symbolische, zilveren schaal. De man die overmand is door schuld. De man die hoopt. De hoop op die tweede kans. En de hoop dat, voor dit moment, zijn hart even afdoende is. Een mooier Valentijns lied dan Valentine’s day is er niet.

So if you’ll take my “I owe you” / I could make it up to you / Until then I hope my heart will do / For Valentine’s day

Valentine’s Day staat op het album I Feel Alright (1996). Op 15 juli 2018 staan Steve Earle & The Dukes in Paradiso, Amsterdam.