Op het tweede gehoor: de helende kracht van muziek

7 november 2018
Onder de noemer ‘Op het tweede gehoor’ schrijft Chris Bernasco over dingen die hij zich afvraagt naar aanleiding van muziek of dingen daaromheen. In de tweede aflevering: de helende kracht van muziek,

‘Muziek tijdens operatie leidt tot minder angst en pijn’ kopte de Volkskrant enige tijd geleden. Emeritus-hoogleraar chirurgie Hans Jeekel van Erasmus MC in Rotterdam vertelde in het artikel enthousiast over de uitkomst van zijn onderzoeksproject Muziek als Medicijn. Operatiepatiënten die naar muziek luisteren zouden na afloop significant minder pijn, angst en stress hebben. Zelfs als die muziek alleen onder narcose wordt toegediend.

Jeekel sprak van ‘wereldnieuws’ en benadrukte dat het om hard wetenschappelijk bewijs gaat. Maar intuïtief wisten wij muziekliefhebbers allang hoe ver de kracht van muziek reikt. We ondervinden tenslotte dagelijks aan den lijve hoe mooie liedjes de kleine en grote pijn van het leven kunnen verlichten.

Het kan dan ook geen toeval zijn dat zo veel artiesten de dokterstitel voeren – van Dr. John (Mac Rebennack), Doctor Feelgood en Doc Watson tot rappers Dr. Dre en Love Doctor – zonder zich maar een minuut te bekommeren om het ontbreken van de vereiste diploma’s.

En zo kan het natuurlijk ook geen toeval zijn dat in zoveel liedjes een medische professional genoemd wordt. Neem nou Doctor My Eyes (Jackson Browne), Doctor Wu (Steely Dan), Call The Doctor (J.J. Cale) of, wat recenter, Witch Doctor (De Staat).

En dan vergeet ik bijna nog Little Feat. In 1974 maakten deze onnavolgbaar funkrockende mannen – toen nog met de betreurde Lowell George in de gelederen - met Rock & Roll Doctor voor eens en altijd duidelijk hoe ver en hoe diep de helende krachten van de popmuziek reiken.

Er kan maar één conclusie zijn: liedjes werken even goed of zelfs beter dan pillen. Met minder bijwerkingen.