Op het tweede gehoor: De sexy drummer

3 oktober 2018

Onder de noemer ‘Op het tweede gehoor’ schrijft Chris Bernasco over dingen die hij zich afvraagt naar aanleiding van muziek of dingen daaromheen. In de eerste aflevering: waarom zijn drummers zo sexy?

Zwarte kaketoes in Noord-Australië blijken te kunnen drummen: met speciaal aangepaste stokjes en peulen slaan ze zelfbedachte ritmes op boomstammen. Dat hebben wetenschappers down under door veldstudie ontdekt. Maar doe dit nu niet meteen af als ‘rare jongens die Australiërs’, maar lees even verder, want het is interessant genoeg.

Voor biologen is dit nieuws belangwekkend omdat het laat zien dat deze diersoort twee bijzondere vaardigheden combineert: gereedschap gebruiken (net als apen en kraaien) en muziek maken (net als walvissen en zangvogels). Ons beeld van de dierenwereld is hiermee weer een stukje rijker geworden, en de mens is weer een beetje verder van zijn voetstuk gevallen – dat is niet erg.

Maar wat ook interessant is: die drummende vogels zijn altijd mannetjes, en ze zetten hun beats pas in als er vrouwtjes in de buurt zijn. Het werkt ongeveer zo: het mannetje gaat op zijn ‘eigen’ boom zitten drummen, terwijl hij ondertussen ook nog fluit en gorgelt. Soms vult hij dit aan met dansjes of zet hij zijn hanenkam even op. Vrouwtjeskaketoes blijken gevoelig voor dit gedrag, en als er eentje echt onder de indruk is, vliegt ze naar hem toe en gaat meedrummen. Het vervolg laat zich uittekenen.

Hebben de Australische biologen met deze ontdekking tegelijk het definitieve antwoord gegeven op de vraag naar de oorsprong van de muziek bij mensen? Is de paringsdans inderdaad de bron van alles? Het zou zomaar kunnen. Kijk maar eens om je heen in dansgelegenheden. Het verklaart meteen waarom drummers – hoewel ze meestal bijna onzichtbaar achteraan op een podium zitten en weinig meer dan dan een beetje de maat houden – na optredens steevast omringd worden door de mooiste vrouwen.

Actrice Annet Malherbe, een paar jaar geleden Zomergast bij de VPRO, zal dit allemaal beamen. Ze selecteerde in dat programma onder meer een fragment uit The Last Waltz, het gefilmde afscheidsconcert van The Band uit 1978. Nadat Levon Helm – god hebbe zijn ziel - een gloedvolle versie van hun Up On Cripple Creek ten beste had gegeven, bekende Malherbe dat de zingende drummer voor haar het toppunt van sexy was.