Op naar Billy Bragg

30 oktober 2013

Op het dit jaar verschenen Tooth & Nail klinkt Billy Bragg vrij ingetogen, maar hij ontroert met zijn nog immer sociaal bewogen liedjes. Zondag speelt hij in de Melkweg in Amsterdam. Kijk onderaan voor gratis kaartjes.

‘In wat voor wereld leven we’, vraagt Billy Bragg zich af op zijn jongste album Tooth & Nail, ‘waar de gokker geld heeft en de werkende man (en vrouw) arm is’. De Britse singer-songwriter Billy Bragg (1957) is nog niets van zijn linkse idealen verloren, al klinkt hij na een muzikale loopbaan van meer dan dertig jaar wat minder druistig dan in de jaren tachtig. Toen was hij één van de belangrijkste proteststemmen tegen de rigoureuze rechtse hervormingspolitiek van Margaret Thatcher, met gedreven liedjes als A New England en The Milkman Of Human Kindness. Maar waar veel Britten dit voorjaar dansend de straat op gingen na het bericht dat Thatcher was overleden, riep Billy Bragg, die de Iron Lady verguisde in Thatcherites, juist op niet cynisch te zijn en gezamenlijk actie te voeren voor verandering.

Tooth & Nail mag bij oppervlakkige beluistering klinken alsof Bragg op zijn 56ste in rustiger en behaaglijker vaarwater is beland, de onderhuidse spanning is voelbaar. Naast zijn aangrijpende kritiek op de samenleving, kent het album ook zeer persoonlijke liedjes, en die maken misschien nog wel meer indruk. Daarmee volgt Bragg het pad dat zijn landsman Nick Lowe ook is gegaan, en met vergelijkbare allure. De energie en felheid die hun muziek voorheen kenmerkten, hebben stapjes terug gedaan ten faveure van compassie en diepgang. Overigens zal Bragg bij zijn concert zeker een greep doen uit zijn klassiekers, want het blijft natuurlijk heerlijk op het podium de frustraties van je af te zingen.

Wie ons voor zaterdag 2 november kan melden met welke Amerikaanse band Billy Bragg liedjes opnam uit het archief van Woody Guthrie, maakt kans op gratis kaartjes voor het optreden in de Melkweg. Reacties naar louis.nouws@gmail.com