Op naar Düsseldorf voor New Fall 2017

4 november 2017

Van woensdag 15 tot en met zondag 19 vindt voor de zevende keer het bijzondere New Fall Festival plaats. Verspreid over meer zalen doet iedere festivalact een volledig optreden. Waar de eerste vijf edities alleen in Düsseldorf waren, speelt zich nu ook weer een deel van het festival af in Stuttgart. Voor Duitsland is het alleszins begrijpelijk dat er twee grote stedelijke centra worden bedient, wij beschouwen vooral voor op het programma in Düsseldorf, omdat die stad qua afstand voor ons de meest aantrekkelijke bestemming is.

En aantrekkelijk is de zevende editie zeker, zeker nu meer dan in vorige jaren, ook in de aanloop en op de slotdag van het weekend acts optreden die een verblijf over de volle festivallengte rechtvaardigen.

Donderdag opent het festival met onder anderen Julien Baker, tUnE-yArDs, Austra en Little Dragon, waarbij we ook de voortreffelijke Duitse band Die Höchste Eisenbahn niet onvermeld willen laten. Hoewel het festival ook nu weer vasthoudt aan het ongebruikelijke basisidee om iedere act een volledig concert te gunnen, liggen de meeste zalen en begintijden zo ver uiteen dat met een beetje puzzel- en loopwerk veel optredens te zien zijn.

Op vrijdagmiddag kun je kiezen voor de in Duitsland geboren, maar in Canada opgegroeide singer-songwriter Alice Merton, dan wel voor de melancholieke indierock van Sophia, het al ruim twintig jaar aan de weg timmerende geesteskind van oud-God Machine voorman Robin Proper-Shepard. ’s Avonds is de keuze tussen de populaire Britse singer-songwriter Tom Odell of opkomende talenten als de Zuid-Afrikaanse folkzangeres Alice Phoebe Lou, de Italiaanse singer-songwriter Fil Bo Riva of de Duitse rapper Megaloh, die omdat hij samen met de blazers van het Rhein Brass Ensemble optreedt weleens de de verrassing van de dag zou kunnen zijn.

Nadat we de vrijdagavond in het Me And All Hotel de boel nog kunnen afsluiten met een optreden van de Amerikaanse Sudan Archives, die in haar eentje folk, elektro en wereldmuziek mengt, speelt zaterdagnamiddag de Ierse bard Glen Hansard, zonder zijn vroegere band The Frames, maar alleen lijkt hij nog meer indruk te maken bij het publiek. Helaas is zijn optreden in de prachtige Tonhalle nu al reeds zo goed als uitverkocht. De avonduren brengen bekende en minder bekende acts die allen de moeite waard zijn, waaronder zelfs ons eigen Kensington. Misschien niet meteen een band waar de gemiddelde Nederlander voor naar Duitsland afreist, maar het is toch interessant te zien hoe ze daar in Duitsland reageren.

Naast lokaal talent maken later op zaterdagavond Michael Kiwanuka en oud-Sonic Youth-gitarist Thurston Moore hun opwachting in respectievelijk de Tonhalle en de Johanniskirche, en wordt het dus ofwel genieten van indringende folky soul ofwel van meer experimentele gitaarmuziek. En als zondagavond vervolgens Destroyer, Amadou & Mariam en Anna Ternheim hun muziek ten gehore brengen, is er alle reden om ook die laatste New Fall-dag nog in de stad te blijven, want alle drie met uitstekende nieuwe platen in de zak kan ook deze slotdag eigenlijk niet mis.

New Fall Festival: van 15 t/m 19 november op verschillende locaties in Düsseldorf en Stutgart