Oud en ‘nieuw’ werk van Tim Buckley

20 januari 2018

Tim Buckley is tegenwoordig vooral bekend als de vader van Jeff Buckley. Terwijl het natuurlijk andersom zou moeten zijn: Jeff is de zoon van Tim, en kan wat mij betreft als songwriter niet in de schaduw van zijn vader staan. Want Tim heeft niet alleen veel meer, maar ook veel mooiere songs geschreven – al kun je over dat laatste natuurlijk twisten. Zowel voor nieuwe als voor fanatieke fans van vader Tim is er goed nieuws.

Wie nog weinig of niets in huis heeft van Tim Buckley, kan nu voor een schappelijk prijsje het boxje The Complete Album Collection aanschaffen. Die titel klopt overigens voor geen meter, want zijn twee laatste platen (Sefronia en Look At The Fool) zijn niet aanwezig. Zijn eerste zeven wel.

Die laten een bijzondere ontwikkeling horen. Begonnen als traditionele folky singer-songwriter koos Tim Buckley na een paar platen voor een meer jazzy richting (wat mij betreft zijn beste periode), waarna hij met Lorca en Starsailor  richting avant-garde doorschoof en met zijn laatste (en minste) drie een toegankelijkere, meer rockende en soulvolle koers ging varen.

Als achtste schijfje is Works In Progress toegevoegd. Deze zeldzame (en dure) cd is oorspronkelijk postuum op het Rhino-label uitgebracht en grotendeels gevuld met opnames uit 1968, die de ontbrekende schakel vormen tussen zijn tweede album (Goodbye And Hello) en derde (Happy Sad).

Echte fans hebben deze muziek waarschijnlijk al in huis. Maar ook voor hen is er toch goed nieuws: er zijn nieuwe opnames verschenen van de vijf concerten die Tim Buckley in 1969 gaf in de club The Troubadour in Los Angeles. Er is zowel een dubbel-cd (Venice Mating Call) als een enkele (Greetings From West Hollywood), met respectievelijk 13 en 9 songs. Hoewel het grotendeels om dezelfde nummers gaat zijn er slechts twee volledig overlappende versies, terwijl geen enkele versie overeenkomt met het materiaal van het in 1994 verschenen Live At The Troubadour.

Overigens ontdekte ik dit pas toen ik bij amazon.co.uk rondstruinde, want in Nederland zijn deze albums niet uitgebracht.