Oud en vertrouwd wordt nieuw en verrassend

2 november 2012

Sommige ideeën zijn haast te goed om waar te zijn. Zoals het project Traditionals van vorig jaar, waarbij Nederlandse popmuzikanten onbekende maar toch veelal bekend klinkende Amerikaanse folktraditionals coverden. Deze week verschijnt de opvolger: Traditionals II. Dat gaat gepaard met een clubtour.

Sometimes I Feel Like A Motherless Child, Frankie And Johnny, The Good Sheppard. Veel folktradionals roepen meteen een o ja-gevoel op als we ze horen. Artiesten die weten waar Abraham de mosterd haalt hebben deze soms stokoude liedjes vertolkt in prachtige nieuwe versies. Grootheden als Johnny Cash, Bob Dylan, Woody Guthrie en The Band.

Dat Nederlandse artiesten deze wortels ook kennen, bleek vorig jaar met de release van Traditionals, een project van In A Cabin With, dat muzikanten bij elkaar brengt en opneemt op de meest vreemde plekken. Maurits Westerik (GEM), Djurre de Haan (Awkward I), Tim Knol en Anne Soldaat deden mee.

Op de opvolger Traditionals II, die deze week verscheen, zijn weer andere muzikanten te horen, maar het concept bleef onveranderd. “We hebben er gewoon nog eentje gemaakt, omdat die eerste editie zo leuk was”, zeggen de mensen van In A Cabin With. Zelfs de opnamelocatie is dezelfde. De liedjes werden vastgelegd in de houten kantine van de ijsbaan van Hagestein.

Matthijs van der Ven ging op zoek naar traditionals die niet meteen voor de hand liggen en goed passen bij de artiesten. "We wilden vooral ook een afwisselend album maken met mensen die niet zo snel op één plaat zijn terug te vinden. Vandaar de keuze om naast Case Mayfield, Carol van Dyk (Bettie Serveert), Jelle Paulusma en Lucky Fonz III, bijvoorbeeld Janna Schra, George Baker en Torre Florim (De Staat) uit te nodigen.”

Ter gelegenheid van albumrelease is er een korte clubtour, Traditionals II Live. Zaterdag 3 november zijn de verrassende vertolkingen te horen in Tivoli, Utrecht, zondag 4 november in de Effenaar, Eindhoven. Met onder anderen Janne Schra (ex-Room Eleven, ex-Schradinova), Case Mayfield, Jelle Paulusma (ex-Daryll-Ann), Djurre de Haan (Awkward I), Odilo Girod (Coparck) en Maurits Westerik (GEM).