Over The Rhine speelt voor de schuur

17 maart 2017

Over The Rhine is in Nederland voor liefst negen concerten. Daarna reizen ze via Engeland en Ierland terug naar Ohio, naar de 140 jaar oude schuur die voorlopig nog hun leven bepaalt. Alle opbrengsten van hun zojuist verschenen dubbele live-cd Live From The Edge Of The World stoppen ze in de verbouwing van die schuur tot een artistiek podium. Op de vliegtuigtrap beantwoorden Linford Detweiler en Karin Bergquist tien vragen. Een volledig interview staat in het aanstaande nummer dat 10 april verschijnt.

Op de dubbel-cd spelen jullie met The Band Of Sweethearts. Komen die nu ook mee? "Nee, Karin en ik komen alleen, een tweemansorkest. Bloedharmonieën, twee stemmen in het oerwoud, twee muzikanten in het harnas van een paar decennia samen liedjes schrijven.”

Spelen jullie die hele dubbelcd of moeten we iets anders verwachten? "We pikken elke keer vrijuit nummers van het live-album, maar reken er maar op dat we andere liedjes uit ons ruime repertoire daar tussen mengen, afhankelijk van zaal en publiek."

Hoe vordert het werk aan die mooie oude schuur? Op de foto’s in de hoes lijkt hij al aardig af. "De schuur is voor tweederde klaar, schatten we. Hij is 140 jaar oud, moet je rekenen, dat kost wel wat tijd. Op de hooizolder is het alsof we in een oud muziekinstrument staan. Het is een van de akoestisch meest pure ruimtes die wij kennen."

Als hij eenmaal af is en jullie je Performing Arts Center hebben, wat gaat daar dan gebeuren? Alleen muziek, of ook toneel, cabaret en zo? "Muziek is het hart. Toen Karin voor het eerst die ruimte binnen liep, zei ze: 'Er is nog zó veel muziek te maken.' Dat is wonderlijk voor een muzikante die al meer dan 25 jaar bezig is. We willen dus een hoop platen opnemen in de schuur, en kleine intieme muzikale bijeenkomsten houden. Andere artistieke uitingen kunnen ook, dat is zo, de ruimte schreeuwt om creativiteit van elke soort."

De lice-cd klinkt heel fraai, het is alsof het in een immense ruimte is opgenomen. Dat is toch niet zo? "Nee, het is opgenomen in een tent op onze boerderij. Het publiek bestaat uit grote Over The Rhine-fans, mensen die we beschouwen als onze uitgebreide muzikale familie, mensen die hebben geholpen het geld voor de verbouwing van de schuur bij elkaar te brengen. Dat project is altijd groter geweest dan wij. Je hebt een hele gemeenschap nodig om die schuur te behouden en te restaureren. Op de live-cd vieren we dat behoud en beginnen we een nieuw hoofdstuk.”

Jullie doen negen shows hier en maar drie in Engeland in Ierland. Wat maakt Nederland speciaal? "We hebben geen idee waarom onze muziek het zo goed blijft doen in Nederland, maar we zijn blij dat onze platen rondgaan als een soort liefdesbriefjes. Prachtig land, prachtige mensen. Amsterdam is een van de mooiste steden ter wereld, met musea die tot onze favorieten behoren."

Jullie website spreekt van 'drie projecten die klaar zijn om het levenslicht te zien'. Welke zijn dat? "We werken aan een nieuw studioalbum. Ik ben bezig met een instrumentaal soloproject. En we beginnen aan een project met lang verloren psalmen, gospels die ons niet loslaten en oude spirituals. Die Amerikaanse muziek loopt door alles heen. Zonder de psalmen van hun moeders hadden we geen Elvis Presley en geen Johnny Cash gehad."

Beschrijf in vogelvlucht de muzikale ontwikkeling van Over The Rhine. "We begonnen als kwartet, vier vrienden die muziek wilden maken en de wereld wilden zien. Langzaamaan kreeg liedjes schrijven de overhand. We wilden een unieke niche in de muziek voor onszelf, met platen die alleen wij kunnen maken. Uiteindelijk is dat waarom de schrijver terugkeert naar het onbeschreven vel papier: hij wil verrassen. We willen iets authentieks onthullen."

Jullie mooie korte instrumental Cuyahoga. Is dat de rivier die Randy Newman bezingt in Burn On op Sail Away? "Ja. Die rivier doorsnijdt The Flats, een stuk van Cleveland, Ohio. Wij gingen altijd naar de clubs in The Flats om bands te zien optreden. De rivier is zo verontreinigd geweest dat hij een paar dagen echt in brand stond. Een brandende rivier, daar moet de liedjesschrijver van dromen."

Binnen in de hoes van jullie live-cd staat een fraaie interieurfoto van de schuur met op de rug gezien Zoe Rains. Wie is dat? "Onze peetdochter. Ze staat daar op die oude hooizolder. We hebben gevraagd of zij deze vraag zelf wil beantwoorden, maar dat mogen wij doen. Daar gaat hij. Je ziet een jonge vrouw, vervuld van diepzeedromen en verhalen als wenteltrappen, met oneindig donkere ogen en een hart vol van de hemel vlak voor zonsopgang.”

Over The Rhine live: vrijdag 17 maart in Café De Amer, Amen (uitverkocht); zaterdag 18 maart in Paradiso, Amsterdam; zondag 19 maart in Lux, Nijmegen; dinsdag 21 maart in Harmonie, Leeuwarden; woensdag 22 maart in TivoliVredenburg, Utrecht; donderdag 23 maart in 013, Tilburg; vrijdag 24 maart in LantarenVenster, Rotterdam; zondag 26 maart in Doopsgezinde Kerk, Middelburg; maandag 27 maart in De Oosterpoort, Groningen.