Overlever: Simone Felice

30 oktober 2012

Als persoonlijk drama de doorslag gaf, was Simone Felice (36), een van de drie Felice-broers, een superster. Klinisch dood verklaard op zijn twaalfde na een hersenbloeding, een doodgeboren kind op zijn tweeëndertigste en een jaar later kwam daar nog eens een open-hartoperatie overheen. Sommige mensen maken minder mee in hun leven.

Momenteel tourt Simone Felice door Europa en doet hij kleine zalen aan. Zijn dit jaar verschenen gelijknamige soloalbum is volgens Ruud Heijjer in het april-nummer van Heaven een potentiële klassieker. "Tien verhalende, reflectieve ballads, die Felice met een breekbare, hoge stem zingt. Opgenomen met leden van de Felice Brothers en Mumford & Sons zijn de vaak minimaal begeleide songs door en door melancholiek, hoewel incidentele orgels en koren daaraan ook bijdragen. Zijn zachte, meanderende composities dwingen tot luisteren."

Simone Felice vormde met zijn broers Ian en James The Felice Brothers. Na jaren van muziekmaken in relatieve onbekendheid, braken de ze vorig jaar door met het alom bejubelde Celebration, Florida. Simone had de rootsrockers toen al verlaten om het verlies van zijn doodgeboren kind te verwerken. In afzondering in de Catskill Mountains, upstate New York, waar de familie vandaan komt, hervond hij zichzelf in tamelijke verstilde muziek. Dat eerste album verscheen onder de naam The Duke & The King. Felice heeft ook een gedichtenbundel op zijn naam staan, diverse korte verhalen en een roman, Black Jesus.

Morgenavond speelt hij in de kleine zaal van Paradiso, om 22:00 uur. Het is zijn enige concert in Nederland, want het concert dat hij 8 november in Roepaen, Ottersum zou geven is uitgesteld. Er zijn nog kaartjes. Een unieke kans om deze dichter, troubadour en overlever aan het werk te zien.