Paaszaterdag is Record Store Day

17 april 2014

Platenwinkels, we moeten ze koesteren. Gekende liefhebbers als Johan Derksen en onze Maurits Westerik beschouwen ze zo’n beetje als hun tweede huis. Ze vallen met treurig makende regelmaat, maar we hebben nog genoeg strijdlustige handelaars – zelf ook zonder uitzondering grote liefhebbers – om ons aan onze trekken te laten komen. Zaterdag 19 april is hun dag, Record Store Day, wereldwijd. De dag van de platenwinkels, met bijzondere releases, ook per winkel, hebbedingetjes en een indrukwekkende rij optredens van vaderlandse musici in die winkels.

De Nederlandse Dag Van De Platenwinkel is toe aan zijn eerste lustrum. De viering is bescheiden, het programma is al omvangrijk genoeg. Myrthe Velter coördineert de publiciteit en is die dag dan ook door het hele land te vinden. “We beginnen in Utrecht en volgen dan een route met de camera in de hand om een mooi beeld te geven. Plato in Utrecht en Concerto in Amsterdam zijn verzamelplaatsen van liefhebbers. We kregen de rijen wachtenden vorig jaar niet eens helemaal op de foto, zo lang waren ze.”

Die wachtende liefhebbers komen voor de speciale releases op Record Store Day. Dat zijn platen die de zaken zelf exclusief uitbrengen, en een wereldwijde actie als de kaartjes voor het festival Down The Rabbit Hole, verstopt in de nieuwe van Damon Albarn. Reken niet op een grote kans, door het hele land zitten twee vrijkaartjes in drie albums. Een beetje paaseieren zoeken op de Veluwe, dat is het. De speciale releases van dit jaar lopen van Abba’s Waterloo – veertig jaar na hun winst op het Songfestival – tot en met Ballroom Blitz van Zool. De lijst, te vinden op de site van Record Store Day, is indrukwekkend.

Iedere aankoop bij de 86 deelnemende winkels – allemaal en nog veel meer te vinden op recordstoreday.nl – gaat vergezeld van een hebbedingetjestasje – Nederlands voor goody bag met onder meer het eerste singletje van Afterpartees. De groep is deze week getekend voor Pinkpop. Voor wie nog geen platenspeler heeft, Crosley, de grote sponsor van de dag, biedt in die tas een interessante korting aan.

Op de site van Record Store Day is ook en detail te vinden wie wanneer waar optreedt. Het loont de moeite een zaterdags tripje uit te stippelen en zo bijvoorbeeld zowel Blaudzun als The Kik en Hallo Venray te zien.

Een bijzonder extraatje is de film Jingle Bell Rocks van vorig jaar, die eenmalig terugkeert in de Melkweg. Neem een kerstelpee mee – wie heeft nou niet Phil Spector’s Christmas Album? – en krijg drie euro korting op de entree.

Voor alles natuurlijk: loop de platenwinkel binnen en koop wat, vinyl of cd.