Pad Af Pod Op: augustus 2019

30 augustus 2019

Elke dag volg ik op mijn hometrainer twee uur lang een imaginair pad. Een mix van de nieuwste liedjes en gouwe ouwe houdt de vaart er in.

The Felice Brothers: Salvation Army Girl

Het spits wordt afgebeten door de Amerikaanse groep Felice Brothers. Opgetuigd met vlotte koortjes en strak koperwerk introduceren onze broeders de Salvation Army Girl. Uiterlijk het evenbeeld van Jackie Kennedy en gezegend met een empathische levenshouding die garant staat voor gratis soep en brood in de Eeuw van Misère. Album: The Felice Brothers – Undress (2019)

Violent Femmes: I Get What I Want

Te midden van de punk- en new wavegolf in het begin van de jaren tachtig is daar opeens het authentieke geluid van Violent Femmes. Ook in 2019 volstaat in het rudimentair gespeelde I Get What I Want nog altijd een instrumentarium van akoestische gitaar, bas en een uitgeklede drumkit ter ondersteuning van de door tekstschrijver Gordon Gano licht ironisch gezongen liedteksten. Album: Violent Femmes – Hotel Last Resort (2019)

Allen Toussaint: Country John

Begin jaren zeventig breekt zanger-liedjesschrijver en producer Allen Toussaint een lans voor de muziek uit New Orleans. In Country John komen ingrediënten als soepele ritmepatronen en aanstekelijke melodielijnen aan bod die de muziek van hem en zijn stadgenoten als Labelle, The Meters en Dr. John wereldwijd een gerespecteerde plek bezorgen in de populaire muziek. Album: Allen Toussaint – Southern Nights (1975)

Esperanza Spalding: You Have To Dance

In dezelfde hoek van de Afro-Amerikaanse muziek overtuigt Esperanza Spalding mij al jaren. In het uiterst stimulerende You Have To Dance presenteert zij zich opnieuw als de vaandeldraagster van een vitaal onderdeel van de Amerikaanse muziekcultuur. Net als voornoemde acts weet deze dame complexe ritmes en eigenzinnige muzikale structuren te verpakken in onweerstaanbare liedjes die het lijf als vanzelf aanzetten tot dansen. Album: Esperanza Spalding – 12 Little Spells (2019)

Natacha Atlas: Riverman

ls dochter van een Europese moeder en een Arabische vader weet zangeres Natacha Atlas stijlinvloeden uit de muziekcultuur van beide werelddelen op unieke wijze samen te voegen. Dat ze daarnaast een imponerende vertolkster is van andermans liedjes bewijst ze in haar adembenemende versie van Nick Drake's Riverman. Album: Natacha Atlas – Mounqaliba (2010)

Iain Matthews: Be Small

Engelsman en ex-Fairport Convention-lid Iain Matthews werkt op het album In The Now opnieuw samen met onze landgenoot jazzpianist Egbert Derix. In het ruim zeven en een halve minuut durende Be Small slaagt het duo er cum laude in om veronderstelde grenzen tussen stijlvormen als pop, folk en jazz moeiteloos te overstijgen. Album: Iain Matthews, Egbert Derix – In The Now (2012)

Steve Gunn: Vagabond

Amerikaan Steve Gunn werpt zich de laatste jaren op als een veelzijdig muzikant. Naast allerhande werkzaamheden als instrumentalist tijdens optredens als gastmuzikant op de planken en in de opnamestudio’s is hij tevens actief als producent. In het met veel snarenpracht opgetuigde Vagabond laat hij op overtuigende wijze horen dat hij ook als soloartiest een beklijvend singer-songwriteralbum kan maken. Album: Steve Gunn – The Unseen In Between (2019)

Ella Fitzgerald: Love For Sale

Dat je ook op elegante wijze kan zingen over het oudste beroep ter wereld bewijst jazzicoon Ella Fitzgerald in haar weergaloze vertolking van de jazzklassieker Love For Sale uit de jaren vijftig van de geniale componist Cole Porter. Wat een muzikale Reis Naar Het Paradijs! Bijkomend voordeel is dat de Songbookserie van Verve voor een habbekrats te koop is. Album: Ella Fitzgerald – Sings The Cole Porter Song Book (1997)

Modest Mussorgsky: The Great Gate Of Kiev

In mijn puberteit maak ik kennis met het werk van de Russische componist/pianist Modest Mussorgsky. The Great Gate Of Kiev is het magistrale slotstuk van een reeks schilderijen die vereeuwigd zijn in wonderschone muzikale composities. Het Filharmonisch Orkest van Berlijn weet onder leiding van sterdirigent Claudio Abbado elk muzikaal detail glashelder te verklanken. Album: Berliner Philharmonical - Mussorgsky: Pictures At An Exhibition (1994)

Karine Polwart: Chance

De Schotse zangeres Karine Polwart is al jaren een van mijn heldinnen. Na allerhande projecten met poëzie, theater en een samenwerking met de Griekse bard Alkinoos Ioannidis, laat zij op haar jongste album in haar versie van Chance van Big Country horen dat haar vermogen om bekende liedjes van haar landgenoten naar een hoger niveau te tillen schier onbegrensd is. Album: Karine Polwart – Karine Polwart's Scottish Songbook (2019)