Pad Af Pod Op: december 2019

15 januari 2020

Elke dag ga ik op mijn hometrainer twee uur lang een imaginair pad af. Een mix van recente liedjes en gouwe ouwe liedjes op mijn iPod houden de vaart er in. 

Iris DeMent: Infamous Angel

Geen enkele countryzangeres beschikt over zo'n hartverscheurende snik in haar stem als Iris DeMent. Infamous Angel is zo'n countrylied dat direct onder de huid kruipt. De beleving die DeMent in haar stem legt is volslagen uniek in zijn soort. Het is daarnaast de combinatie van spiritualiteit, menselijkheid en empathie die DeMent tot een van de allergrootste zangeressen van onze tijd maakt. Album: Infamous Angel (1992) 

Lana Del Rey: Venice Bitch

Zangeres-liedjesschrijfster Lana Del Rey maakt van Venice Bitch een biografisch doorkijkje in de ziel van een jonge vrouw in het Los Angeles van 2019. Sfeervol opgetuigd met allerhande instrumentaties is de insteek van dit lied schatplichtig aan de vele beklijvende ballades die aan de westkust van Amerika in de loop van de laatste halve eeuw gemaakt zijn. Album: Norman Fucking Rockwell! (2019) 

Bill Callahan: The Beast

The Beast is het afsluitende lied van Bill Callahan’s jongste album. Met zijn donkerbruine stemgeluid, trage voordracht en hoogst persoonlijke liedteksten lijkt onze Amerikaanse held de status van een bekende artiest eindelijk bereikt te hebben. Het werd tijd! Callahan kan met een indrukwekkende productie van 17 albums al jaren bogen op een uitgebreide catalogus aan memorabele liedjes die een leven lang meekunnen. Album: Shepherd In A Sheepskin Vest (2019)

Bonny Light HorsemanBonny Light Horseman 

Een Amerikaans trio van gelouterde musici vernoemt zichzelf naar de Ierse/Engelse ballad Bonny Light Horseman uit het begin van de 19de eeuw. De sobere instrumentatie biedt alle ruimte aan zangeres Anais Mitchell om haar doorleefde stemgeluid te koppelen aan een indrukwekkend vermogen zich te verplaatsen in de psyche van een jonge vrouw die haar geliefde kwijtraakt aan de oorlog met Napoleon Bonaparte. Album: Bonny Light Horseman (2020)

Rachel Grimes: Sara

In Sara richt componiste/pianiste Rachel Grimes een monument op voor een familielid uit haar geboortestaat Kentucky. De gelaagde compositie bestaat uit klassieke instrumentaties, ingenieuze koorzang en gesproken woord. Uiterst bekwaam navigerend op de grens van neoklassiek en folk heeft Grimes op ontroerende en openhartige wijze haar familiegeschiedenis vastgelegd voor de eeuwigheid. Album: The Way Forth (2019)

Swamp Dogg: Family Pain

Soullegende Swamp Dogg richt in Family Pain zijn pijlen op het drugsvirus dat een deel van het Amerikaanse volk in zijn greep heeft. Een funky klankbeeld wordt opgefrist met solospel op de elektrische gitaar met Isley Brothers’ insteek. Een toevoeging van vioolspel uit de countryhoek onderschrijft het feit dat dit virus geen racist is en net zo intensief de blanke bevolking teistert. Album: Sorry You Couldn't Make It (2020)

The Swell Season: I Don't Wanna Know About Evil

Dat het coveren van een nummer van de Engelse bard John Martyn (1948-2009) een schone taak is, bewijzen de leden van The Swell Season met hun vertolking van het verstilde prachtlied I Don't Wanna Know About Evil. Knap ook hoe Glen Hansard en Markéta Irglová er in geslaagd zijn het welhaast gewichtsloze karakter van de originele versie te reproduceren. Album: Johnny Boy Would Love This... A Tribute To John Martyn (2011)

Boy & Bear: Work Of Art

Work Of Art is het openingslied van de jongste plaat van de Australische groep Boy & Bear. Het vijftal staat garant voor een eigenzinnige invulling van hun liedjes. Stijlinvloeden uit de indierock, pop en folkmuziek vermengen ze daarbij tot een coherent klankbeeld. Dat ze naast hun instrumentale vaardigheden tevens kunnen beschikken over royale vocale middelen is een extra aanbeveling waard. Album: Suck On Light (2019)

The Who: Ball And Chain

Van oude mannen en de dingen die niet voorbijgaan. De twee overgebleven leden van de legendarische Engelse groep The Who bewijzen in Ball And Chain hun vakmanschap, toewijding en vitaliteit. Peter Townshend leeft zich naar hartenlust uit op zijn elektrische gitaar terwijl een groep bevriende instrumentalisten hem vakkundig terzijde staat. Zanger Roger Daltrey is zelden zo goed bij stem geweest als in dit lied. Album: WHO (2019)

Canvas Blanco: Security Blanket

Sluiten we deze etappe af met een eresaluut aan de Nederlandse groep Canvas Blanco. Security Blanket is een van de vele 24-karaats liedjes die mij in 2019 vergezeld hebben op mijn dagelijkse omzwervingen. Geheel volgens het vertrouwde recept trakteert de groep ons op welluidende melodielijnen, eigenzinnige ritmes, steekhoudende liedteksten en exemplarische zangpartijen. Nederpop klonk nog nooit zo aanstekelijk. Organisatoren van zomerfestivals... Trek Uw Plan! Album: Exilio (2019)