Pad Af Pod Op: februari 2019

1 maart 2019

Elke dag ga ik twee uur lang op mijn hometrainer een imaginair pad. Een mix van nieuwe liedjes en gouwe ouwe op mijn iPod houdt de vaart er in: februari 2019 - etappe 2.

Michael Chapman: It's Too Late

De Engelse bard en gitaarvirtuoos Michael Chapman vierde twee jaar geleden met het album 50 zijn 50-jarig jubileum. Nu is daar de uitstekende opvolger True North. Van de vier nieuwe liedjes kiezen we opener It's Too Late. De combinatie van Chapman’s doorleefde zangstem, zijn spel op de akoestische gitaar en de betoverende klanken van de pedal steelgitaar van het genie B.J.Cole maken dit tot een van de mooiste liedjes op deze innemende plaat. Album: True North (2019)

Robert Forster: No Fame

Een akoestische gitaar en een minimalistisch opererende ritmesectie zijn voldoende omlijsting om van het uitermate vrolijk stemmende No Fame een onweerstaanbare meezinger te maken. Nu weten we natuurlijk allemaal al jaren dat de Australische zanger-liedjesschrijver Robert Forster met weinig middelen popmagie kan bedrijven. Dat geldt zowel voor zijn inbreng bij de voormalig cultband The Go-Betweens als voor zijn latere soloalbums. Album: Inferno (2019)

Susanna & The Brotherhood Of Our Lady: Gluttony And Lust

Op het kruispunt van middeleeuwse folk en modern experiment treffen we Gluttony And Lust van Susanna & The Brotherhood Of Our Lady. De Noorse zangeres-liedjesschrijfster Susanna Wallumrod schreef het lied voor haar dertiende album na een intensieve studie van de schilderijen van onze landgenoot Jeroen Bosch. Album: Garden Of Earthly Delights (2019)

The Cactus Blossoms: I'm Calling You

Sinds het optreden van The Cactus Blossoms twee jaar geleden in de Leidse Qbus ben ik een fan van dit duo. De adembenemend mooie samenzang in combinatie met een volslagen authentiek klinkend jaren zestig klankbeeld roept in het lied I'm Calling You opnieuw gekoesterde herinneringen aan al het fraais dat in die periode gemaakt werd. Jeugdsentiment klonk zelden zo overtuigend en vitaal. Album: Easy Way (2019)

Fairport Convention: Fotheringay

Met collega Eric van Domburg Scipio ben ik idolaat van de Engelse folkzangeres Sandy Denny van de cultgroep Fairport Convention. Fotheringay is een historisch lied over de plaats van het kasteel waar de Schotse troonpretendent Mary Stuart vlak voor haar terechtstelling door haar zuster koningin Elizabeth werd vastgehouden. Bibliotheken zijn volgeschreven over dit familiedrama (tip: Stefan Zweig) maar Denny weet binnen enkele minuten door te dringen tot de kern van deze tragedie. Album: What We Did On Our Holidays (1969)

Ry X: Body Sun

Stemmige pianoklanken, gedempt koperwerk, aanzwellende strijkers en subtiele koorzang op een bedje van licht elektronische ritmes vormen het kader van het wonderschone Body Sun. Het lied is afkomstig van het tweede album van de Australische zanger-liedjesschrijver Ry Cuming alias Ry X die drie jaar geleden debuteerde met het album Dawn. Album: Unfurl (2019)

Lily & Madeleine: Just Do It

De zusjes Lily & Madeleine Jurkiewicz nemen met het pakkende Just Do It opzichtig afstand van hun folkimago. Geïnspireerd door hun verhuizing van Indianapolis naar New York trekken ze op hun jongste album een poppy jasje aan met stijlelementen uit de grote-stadsmuziek die zo kenmerkend is voor de musici uit The Big Apple. Album: Canterbury Girls (2019).

Beirut: Gallipoli

Zanger-liedjesschrijver Zach Condon van de groep Beirut heeft een voorliefde voor de muziek van de Balkan en het Middellandse Zeegebied. In het titelnummer Gallipoli neemt hij ons mee op een tocht door de smalle straatjes en langs barokke kathedralen van de door Grieken gestichte havenstad Kale Polis (Goede Stad). Kloeke blazerspartijen en een orgel zorgen voor de instrumentale omlijsting. Album: Galipoli (2019)

Grateful Dead: Unbroken Chain

Op het ruim zes minuten en zesenveertig seconden omspannende Unbroken Chain speelt Jerry Garcia een van de mooiste gitaarsolo's uit zijn Grateful Dead carrière. De rest van de groep haakt daar op telepathische wijze op in. Speciaal voor deze gelegenheid voegen de liedjesschrijvers Phil Lesh en Robert Peterson daar hun prachtige tekstregels aan toe: Vergeving is de sleutel van de deur naar de hemel. Album: From The Mars Hotel (1974)

Caecilie Norby: Big Yellow Taxi

Een van de meest vertolkte liedjes van Joni Mitchell is Big Yellow Taxi. De pakkende en vooral eigenzinnige uitvoering van de Deense zangeres Caecile Norby onderstreept het enorme potentieel aan jazzmusici die vanuit de Scandinavische contreien de wereld veroveren. Album: Sisters In Jazz (2019)