Pad Af Pod Op: januari 2019

29 januari 2019

Elke dag leg ik op mijn hometrainer twee uur lang een denkbeeldig traject af. Een selectie van gouwe ouwe en de nieuwste liedjes op mijn iPod houden de vaart erin.

Amber Arcades: Goodnight Europe

Hoewel de initialen AA anders doen vermoeden heeft onze landgenote Annelotte de Graaf onder haar artiestennaam Amber Arcades met European Heartbreak een zeer uitgebalanceerde plaat geproduceerd. Centrale thema van haar tweede lp is de gekleurde wijze waarop we onze eigen realiteit invullen. In het lied Goodnight Europe toont ze een voorbeeld van de manier waarop de neiging tot onbegrensd optimisme op het politieke vlak invloed heeft op de gemoedstoestand van het individu. Album: European Heartbeat (2018)

Joe Jackson: Fabulously Absolute

Na diverse prachtplaten in de categorie krasse knarren is het thans de beurt aan voormalig pubrocker Joe Jackson het nieuwe jaar in te luiden. Op Fool etaleert hij de van hem vertrouwde stijlvormen die gevat in een uiterst fraai jasje gekoesterde herinneringen oproepen. In Fabulously Absolute schakelt hij moeiteloos tussen de super strakke uptempo rock uit zijn beginperiode en de kundig geconstrueerde melodieuze pop uit de latere fase van zijn carrière.  Album: Fool (2019)

Steve Gunn: Stonehurst Cowboy

Steve Gunn is een Amerikaan die van vele markten thuis is. Als producer, zanger-liedjesschrijver en veelgevraagd studiomuzikant maakt hij deel uit van een nieuwe generatie in het americanagenre. In het gevoelvolle Stonehurst Cowboy etaleert Gunn zijn voorliefde voor de akoestische gitaar waarmee hij in combinatie met zijn ingetogen vocale voordracht op geheel eigen wijze magie bedrijft. Album:  The Unseen In Between (2019)

The Delines: The Imperial

Ook The Delines zijn een nieuwe ster aan het americanafirmament. Alhoewel, zanger-liedjesschrijver Willy Vlautin kennen we al jaren als de lyrisch uiterst getalenteerde frontman van Richmond Fontaine. In het titellied The Imperial laat hij ons royaal meegenieten van zijn verhalende capaciteiten waarmee hij de vaak bizarre ervaringen van zijn personages voor de eeuwigheid vastlegt. Album: The Imperial
 (2019)

The Brother Brothers: Angel Island

Al eerder attendeerde ik u op onze site op het debuut van de New Yorkse tweeling Adam en David Moss. Onder hun artiestennaam The Brother Brothers etaleren ze in het door Peter Rowan geschreven Angel Island hun uitzonderlijk fraaie samenzang en hun ruim bemeten instrumentale capaciteiten waarmee ze dit lied een geheel eigen signatuur meegeven. Album: Some People I Know (2018)

Grateful Dead: Friend Of The Devil

Nu we het toch over instrumentaties hebben wil ik u graag voorstellen aan drummer Bill Kreutzmann en bassist Phil Lesh van Grateful Dead. In het kolderieke bluegrasslied Friend Of The Devil geven ze een masterclass in het fantasievol begeleiden van een groep akoestische instrumentalisten. Dat ze daarnaast ook in staat zijn te knallen tijdens elektrisch gespeelde megaconcerten hoef ik de fans van Grateful Dead natuurlijk niet uit te leggen. Album: American Beauty (1972)

Mavis Staples: Love And Trust

Mavis Staples viert haar 79ste verjaardag met een concert in de Union Chapel in Londen. Een plek waar zij zich bijzonder op haar gemak voelt. Naast spetterende vertolkingen van liedjes van Curtis Mayfield en Talking Heads opent ze op een kruispunt van blues en gospel met een 24-karaats vertolking van het door Ben Harper geschreven Love And Trust. Twee woorden die de betrokkenheid van deze bruggenbouwster par excellence tegenover haar medemens gedurende haar lange carrière kernachtig karakteriseren. Album: Live In London (2019)

Arc Iris: Icon Of Ego

Drie jaar geleden was de wonderschone lp Moon Saloon van de Amerikaanse groep Arc Iris een van de best bewaarde geheimen in de eigentijdse popmuziek. Aanvankelijk had ik het afgelopen jaar met hun jongste plaat veel minder affiniteit. Dat nu bleek na enige draaibeurten een misrekening. In het titellied Icon Of Ego valt alles op zijn plek. Opnieuw etaleert zangeres-liedjesschrijver Jocie Adams haar enorme muzikale potentieel. Waarbij haar twee begeleiders op kundige wijze de ongewone structuren en vreemdsoortige vermenging van diverse stijlvormen in dit lied van een onderhoudende, eigentijdse omlijsting voorzien. Album: Icon Of Ego (2018)

Andy Rinehart: Pedal Up

De Amerikaanse zanger-liedjesschrijver Andy Rinehart opereert in de kantlijnen van de populaire muziek. Wat mij er niet van weerhoudt zijn Pedal Up uit te roepen tot het ultieme fietsgerelateerde lied. Alle klopt: Rinehart’s zang en liedteksten, het unieke basspel van Mick Karn, het polyritmische drumwerk van Kurt Wortman en de avontuurlijke gitaarerupties van producer David Torn. Bijkomend voordeel: de overige acht liedjes op deze plaat zijn net zo mooi! Album: Jason's Chord (1993)

Ketil Bjørnstad: Mayflower, New York

Twee platen produceerde de Noorse pianist/componist Ketil Bjørnstad het afgelopen jaar met een zangeres. Een album gezongen in de Noorse taal en een in het Engels. Ik opteer deze ronde voor het in het Engels gezongen lied Mayflower, New York. De combinatie van Bjørnstads fijnzinnige pianospel en de zangpartijen van Anneli Drecker maken van deze uitvoering van een gedicht van Lars Saabye Christensen een feestmaal in een viersterrenhotel. Album: A Suite Of Poems (2018)