Pad Af Pod Op: maart 2019

2 april 2019

Elke dag ga ik twee uur lang op mijn hometrainer een imaginair pad. Een mix van nieuwe liedjes en gouwe ouwe op mijn iPod houdt de vaart er in: maart 2019 - etappe 3.

Canvas Blanco: A Kiddo's Guide

Canvas Blanco uit de provincie Utrecht stuurde mij haar tweede album Exilio toe. Zelden zo compleet uit mijn plaat gegaan als bij dit magische album. In een mix van folkpop en indierock bestrijkt het vijftal een breed gebied aan verwante stijlgebieden. In A Kiddo's Guide gaan ze op de akoestische folktoer en toveren een wolk van een prachtlied uit de hoge hoed dat in de Lage Landen zijn gelijke niet kent. Album: Exilio (2019)

Ethan Johns: O.K. Pilgrim

De afgelopen maand gaf de Engelse muzikant/producer Ethan Johns een handvol optredens in ons land. Samen met zijn formidabele begeleidingsband The Black Eyed Dogs bezorgde hij het publiek een onvergetelijke avond. Hen die het gemist hebben, rest het aanschaffen van zijn laatste plaat. Uit het imponerende aanbod aan liedjes kies ik het lied O.K. Pilgrim. Niet in het minst vanwege de sterke zang, liedteksten en uitmuntende instrumentaties. Album: Anamnesis (2019)

Christian Lopez: Caramel

Volgens muziekblad Rolling Stone is Christian Lopez een van de meest talentvolle nieuwkomers in de countryscene. De muzikant uit Nashville heeft een aangenaam stemgeluid, schrijft patente liedjes en laat zich begeleiden door bekende instrumentalisten. In Caramel laat Kenneth Pattengale van The Milk Carton Kids horen dat hij kan toveren met een plectrum en een akoestische gitaar. Album: Red Arrow (2019)

Suzanne Jarvie: Point Blank

De vakbroeders en de liefhebbers van countrygetinte liedjes in ons land waren unaniem in hun bewondering voor de Canadese zangeres-liedjesschrijfster Suzanne Jarvie. Een muzikante die zich op latere leeftijd overgaf aan haar passie voor muziek. Van haar tweede album kies ik Point Blank. Een strakke beat en ruig gitaarwerk omlijsten op pakkende wijze haar karakteristieke vocalen. Album: In The Clear (2019)

Yola: Keep Me Here

Voormalig Phantom Limb zangeres Yola Carter krijgt op haar solodebuut steun van Dan Auerbach van The Black Keys. Die op zijn beurt een aantal legendes wist te strikken om in de studio Yola te ondersteunen. Het levert een productie op die op het snijpunt van soul en country stijf staat van kwaliteitsliedjes als het mede door veteraan Vince Gill  ingespeelde nummer Keep Me Here. Album: Walk Through Fire (2019)

David Gray: Gold In A Brass Age

Op zijn jongste plaat is de uit Manchester afkomstige zanger-liedjesschrijver David Gray verder gegaan op de stilistische weg die hij op voorganger Mutineers is ingeslagen. Het betekent een hernieuwde kennismaking met de mede door synthesizers opgeroepen sferen die zoals in het speelse titellied Gold In A Brass Age het klankbeeld domineren. Album: Gold In A Brass Age (2019)

Dire Straits: Once Upon A Time In The West

Atmosferisch is ook zeker Once Upon A Time In The West van Dire Straits waarin zelfs de held een kogel in de borst wordt geschoten. Je kan het gerust aan de instrumentale en tekstuele kwaliteiten van frontman Mark Knopfler overlaten om van dit lied een klassieker in het genre te maken. Album: Communiqué (1979)

Our Native Daughters: Mama's Cryin' Long

Voormalig Carolina Chocolate Drops lid Rhiannon Giddens werpt zich al jaren op als de conservator van de volksliedjes van de Afro-Amerikaanse bevolking. Dat ze daarbij zoals in Mama's Cryin' Long de schrijnende omstandigheden van deze bevolkingsgroep niet uit de weg gaat is al jaren bekend. Zelden deed zij dat op zo'n aangrijpende wijze als op deze plaat. Een plaat waarop ze terzijde wordt gestaan door drie verwante zangeressen/banjospeelsters: Amythyst Kiah, Leyla McCalla en de formidabele Allison Russell. Album: Songs Of Our Native Daughters (2019)

The Long Ryders: Let It Fly

Samen met groepen als The Dream Syndicate, Rain Parade en Green On Red grepen de musici van The Long Ryders terug op het geluid van de de countryrockgroepen uit de jaren zestig. In het met pakkende pedalsteelklanken opgetuigde Let It Fly laten ze horen dat ze ook een kleine veertig jaar later nog altijd in staat zijn heel dicht in de buurt te komen van dat geluid. Album: Psychedelic Country Soul (2019)

Miles Davis: Concierto de Aranjuez (Adagio)

Als afsluiter kies ik het Adagio uit het Concierto de Aranjuez van de Spaanse componist Joaquin Rodrigo. Maar dan wel in de uitvoering van trompettist Miles Davis en arrangeur Gill Evans. Miles transponeerde de gitaarpartijen van dit klassieke werk naar zijn trompet terwijl Evans de oorspronkelijke orkestpartijen overzette naar arrangementen voor verschillende blaasinstrumenten. Samen schiepen ze een heuse controverse onder de jazzliefhebbers en schreven en passant muziekgeschiedenis. Album: Sketches Of Spain (1960)