Pad Af Pod Op: mei 2018

1 mei 2018

Elke dag ga ik op mijn hometrainer twee uur lang een imaginair pad af. Een selectie van recente en oude liedjes op mijn iPod houden de vaart er in. Na de Proloog van de vorige maand is het nu tijd voor de Eerste Etappe.

Levi Parham - Heavyweight

De Eerste Etappe begint in Sheffield, Alabama in de beroemde Muscle Shoals Sound Studio waar de uit Oklahoma afkomstige singer-songwriter Levi Parham met een aantal studiotijgers uit Tulsa zijn jongste album It's All Good opnam. Vanwege de stevige knipoog richting het meest swingende deel van het repertoire van Little Feat plaatsen we het lied Heavyweight op deze lijst. Met de richtingaanwijzer op het zuiden en de temperatuur uiterst broeierig is dit een lied dat als vanzelf uitnodigt om uit volle borst mee te zingen. Album: It's All Good (2018)

 J.J. Cale - Crazy Mama

Zodra het over Oklahoma gaat, duikt de naam van J.J. Cale op in mijn herinnering. Een selectie van zijn mooiste liedjes gaat er bij mij in als een preek in een ouderling. Van zijn debuutalbum Naturally zet ik het lied Crazy Mama op deze lijst. Niet in het minst dankzij een bijzonder lekker in het gehoor liggende slidegitaar die een geheel eigen koers lijkt te varen op dit heerlijk lui klinkende lied. Album: Naturally (1972)

Laura Veirs - Mountains Of The Moon

Na een eerdere samenwerking met haar collega's Neko Case en k.d. lang is zangeres-liedjesschrijfster Laura Veirs weer terug op het solopad. Om dat te vieren trakteert zij haar fans op een adembenemende uitvoering van het Grateful Dead-lied Mountains Of The Moon. Het is de kers op een plaat die in alle facetten de liefhebbers van verzorgde singer-songwriterliedjes veel te bieden heeft. Album: The Lookout (2018)

Grateful Dead - Estimated Prophet

Van Grateful Dead zelf verscheen een dubbel-cd met de opgepoetste versies van een keur aan live uitvoeringen van liedjes uit zijn imponerende catalogus. Om aandacht te vragen voor het feit dat ook jongeren met een christelijke achtergrond geestelijk het spoor volledig kwijt kunnen raken, heb ik het lied Estimated Prophet op deze lijst gezet. Dat het lied tevens een toonbeeld is van de schier onbegrensde scheppingskracht van de band is een extra pluspunt. Album: The Best Of The Grateful Dead Live (2018)

Mathias EickFamily

Na al het verbale geweld lassen we een rustpauze in met een instrumentaal lied. Op de radar verschijnt het nummer Family waarmee de Noorse trompettist/componist Mathias Eick zijn jongste album Ravensburg opent. De combinatie van viool, piano en trompet is verrassend en toont eens te meer aan dat dogmatische opvattingen in de muziek moeiteloos van tafel geveegd worden. ECM-producer Manfred Eicher heeft volkomen terecht opnieuw een plaat van deze uitzonderlijke musicus toegevoegd aan zijn catalogus. Album: Ravensburg (2018)

Gazpacho - Soyuz One

De eveneens uit Noorwegen afkomstige progrockgroep Gazpacho voert ons met Soyuz One mee naar gebieden buiten de dampkring. Het is de opmaak van een album waarop krachtig toetsenspel, gespierd gitaarwerk en dwingende ritmes opgeluisterd worden met folky vioolspel, semireligieuze koorzang en de voortreffelijke solozang van Jan-Henrik Ohme. Het album herinnert ons aan een tijdperk uit de Koude Oorlog waarin mensen in het westen met angst en beven de hemel boven hun hoofd inspecteerden. Album: Soyuz (2018)

Yes - Heart Of The Sunrise

Blijven we nog even in hogere sferen met een gouwe ouwe uit de progrockgeschiedenis. De groep Yes gold in de beginjaren als een van voornaamste vertegenwoordigers van dit genre. De groep rond zanger Jon Anderson beschikte over een aantal instrumentalisten die stijlinvloeden uit verscheidene richtingen als jazz, rock en klassiek tot een uniek geheel wisten te smeden. Heart Of The Sunrise is een vaste waarde op mijn iPod waarbij het goed demarreren is. Album: Fragile (1972)

Father John Misty - The Palace

Voormalig Fleet Foxes-drummer J. Tillman is hard op weg zijn vroegere collega's in populariteit voorbij te streven. Zijn platen brengt hij uit onder het pseudoniem Father John Misty. In The Palace etaleert hij zijn capaciteiten als een begenadigd zanger-liedjesschrijver die tevens als pianist bijzonder goed uit de verf komt. Het knap geconstrueerde prachtlied kent die typische melancholische afdronk waarmee de Father menig muziekliefhebber weet te raken. Album: God's Favorite Customer (2018)

The Hanging Stars - Honeywater

De vijf heren van The Hanging Stars maken prachtige liedjes op het snijpunt van pastorale folk en americana met sixties wortels. In de ballad Honeywater vragen verzorgde vocalen en fraai gitaarspel om onze aandacht. Het volslagen authentiek klinkende spel op de pedalsteelgitaar is ronduit betoverend. Je zou bijna vergeten dat deze groep niet uit de VS komt maar uit de Engelse hoofdstad. Album: Songs For Somewhere Else (2018)

Jenee Halstead - Skipping Stones

We eindigen deze Eerste Etappe in Boskoop waar onze vrienden Hans Koster en Karin Thoms hun gasten in The Stables trakteerden op een onvergetelijke avond met een optreden van de Amerikaanse zangeres-liedjesschrijfster Jenee Halstead en haar Nederlandse begeleider B.J. Baartmans. Als toegift zong Halstead Skipping Stones. Mijn vrouw en ik waren na de slotklanken van dit wonderschone lied abusievelijk op het spoor van Joni Mitchell geraakt. Blijkt het in werkelijkheid te gaan om een zelfgeschreven lied van Jenee's debuutalbum: The River Grace (2008)