Pad Af Pod Op: november 2018

30 november 2018

Elke dag ga ik op mijn hometrainer twee uur lang een imaginair pad af. Een speellijst op mijn iPod met een mix van nieuwe liedjes en gouwe ouwe houden de vaart er in.

Gregory Alan Isakov: Chemicals

Melancholie voor de fijn. Singer-songwriter Gregory Alan Isakov combineert zijn bestaan als landbouwer met het produceren van 24-karaats liedjes. In Chemicals volstaan zijn summiere gitaarspel en innemende zangstem om magie te bedrijven. Album: Evening Machines (2018)

David Sylvian: Orpheus

Nu we toch op de melancholische toer zijn mag natuurlijk het wonderschone Orpheus niet ontbreken. David Sylvian is een vaste bezoeker in ons huishouden wanneer de avonden langer worden en de glazen wijn de sfeer verhogen. Album: Secrets Of The Beehive (1987)

Rabbit Rabbit Radio: The Blue Abyss

Een sprong in het diepe? De Amerikaanse zangeres-liedjesschrijfster en multi-instrumentalist Carla Kihlstedt en drummer Matthias Bossi nemen ons onder hun artiestennaam Rabbit Rabbit Radio in The Blue Abyss mee in de belevingswereld van een diepzeeduiker. Album: Black Inscription (2018)

Rhye: Blood Knows

Ook Rhye, een duo van de Canadese zanger Mike Milosh en  de Deense multi-instrumentalist Robin Hannibal, maakt van Blood Knows een uiterst sfeervol gebeuren. Goed gedoseerde instrumentaties vullen daarbij schijnbaar moeiteloos de zoetgevooisde zangpartijen aan. Album: Blood (2018)

Kurt Vile: Bassackwards

Terwijl zijn vroegere kompaan Adam Granduciel furore maakt met de groep The War On Drugs, gaat Kurt Vile onverdroten voort op het solopad. In het ruim tien minuten durende meditatieve Bassackwards laat hij opnieuw de gitaar op niet mis te verstane wijze voor hem spreken. Album: Bottle It In (2018)

Jerry Garcia: Playing In The Band

Eenmaal aangekomen in het gebied van het betere gitaarspel mag snarenmagiër Jerry Garcia niet ontbreken. In Playing In The Band van het soloalbum van zanger-gitarist Bob Weir leveren de bandleden van The Grateful Dead een van hun fraaiste collectieve improvisaties af en verkent Jerry de stratosfeer. Album: Ace (1972)

Courtney Barnett: Nameless, Faceless

De Australische zangeres-liedjesschrijfster Courtney Barnett toont haar betrokkenheid met de #MeToo-beweging in Nameless, Faceless waarin ze haar woede over het geweld tegen vrouwen een podium geeft. Album: Tell Me How You Really Feel (2018)

Paul Weller: Come Along

Engelsman Paul Weller gaat al decennia mee. In Come Along gaat hij op de soultour. Oudgedienden uit de Engelse folkwereld als gitarist Martin Carthy en bassist Danny Thompson staan hem daarin terzijde. Album: True Meanings (2018)

Austin Lucas: Killing Time

De voormalige punkrocker Austin Lucas is al jaren een favoriet van ons. Goed voor een fraai americanalied als Killing Time waaraan familieleden als vader Bob (banjo, viool) en zus Chloe (zang) opnieuw hun medewerking verlenen. Album: Immortal Americans (2018)

Markos Vamvakaris: Tou Votanikou O Mangas

Eindigen we in zonnige sferen met het klassieke rembetikalied Tou Votanikou O Mangas van de legendarische muzikant Markos Vamvakaris (1905-1972) die voor eeuwig de leefwereld van leden van de Griekse subcultuur heeft vastgelegd in onweerstaanbare liedjes. Deze etappe in een uitvoering van mijn vriend en zanger/conservator Yiorgos Dalaras. Album: 50 Chronia Rebetiko Tragoudi (1975)