Pad Af Pod Op: november 2019

3 december 2019

Elke dag ga ik twee uur lang een imaginair pad af op mijn hometrainer. Een iPod met een mix van recente liedjes en gouwe ouwe liedjes houden de vaart er in. Etappe 11: november 2019

Yes: Roundabout

Met de liedjes uit de glorietijd van de Engelse groep Yes zit je op de hometrainer altijd goed. Van het fabuleuze album Fragile speel ik het enerverende openingsnummer Roundabout. Een nummer waarin de groepsleden direct hun vocale en instrumentale kwaliteiten optimaal voor het voetlicht brengen. Samen met hun landgenoten van King Crimson maakten de musici van Yes de symfonische rockmuziek in de jaren zeventig toegankelijk voor een breed publiek. Album: Fragile (1972)

Joe Henry: Gates Of Prayer Cemetery 2

Nummer van het jongste album van de Amerikaanse alleskunner Joe Henry. De song bevestigt de ongekende klasse van Henry die zijn strijd tegen prostaatkanker aangrijpt om dertien liedjes op te nemen die een tijdloos karakter hebben. Een uiterst spaarzame instrumentale omlijsting volstaat om een uniek voorbeeld te geven van de veerkracht van de menselijke soort. Album: The Gospel According To Water (2019)

A Winged Victory For The Sullen: Our Lord Debussy

De twee musici achter de muziek van A Winged Victory For The Sullen verleggen in Our Lord Debussy hun stijlgebied van ambient en elektronische snit naar een duidelijk meer klassiek georiënteerde opzet. Daarin slagen ze cum laude en ik betreed in mijn verbeelding dankzij subliem pianospel en ruisende vioolarrangementen opnieuw de impressionistische atmosfeer van het Bois De Boulogne waar ik samen met mijn lief de zevende hemel ontsteeg. Album: The Undivided Five (2019)

Vampire Weekend: Married In A Gold Rush

Minstens zo van zon doordrenkt zijn de klanken van Married In A Gold Rush van Vampire Weekend en zangeres Danielle Haim. Licht Caribische instrumentale arrangementen zorgen voor een heerlijk ontspannen sfeertje. Bij voorkeur te combineren met zomerse stranden, ligstoelen en experimenteel samengestelde cocktails. Album: Father Of The Bride (2019)

Richard HawleyMy Little Treasures

Enkele uitglijders daargelaten weet de Engelse singer-songwriter Richard Hawley mij ook op zijn jongste album nog immer te imponeren. My Little Treasures lijkt zo te zijn weggelopen uit het Grote Amerikaanse Songbook. Het klankbeeld bestaat overwegend uit Nelson Riddle-achtige vioolarrangementen. Voeg daar het fabelachtige stemgeluid en dito voordrachtskunst van Hawley aan toe en je hebt een nieuw betoverend lied toegevoegd aan de eeuwigheid. Album: Further (2019) 

Grateful Dead: Cassidy

Van Further naar Cassidy van Bob Weir is een obscure gedachtesprong. De nagedachtenis aan Neil Cassidy, de hoofdpersoon uit Jack Kerouac’s roman On The Road en Tom Wolfes' The Electric Kool-Aid Acid Test, wordt door Grateful Dead gitarist Weir en zijn muzikale vrienden op eerbiedwaardige vastgelegd voor het nageslacht. Waarbij de elkaar overlappende akoestische gitaarpartijen een fraai voorbeeld vormen van de telepathische speelwijze waartoe het duo Weir en Jerry Garcia in staat was. Album: Ace (1972)

Pål “Moddi” Knutsen: In Like In 1968

De Noorse zanger-liedjesschrijver Pål “Moddi” Knutsen maakt ook op zijn jongste album geen geheim van zijn verleden als activist. In Like In 1968 komen al die zaken aan bod die geëngageerde jongeren destijds onder de aandacht van het grote publiek brachten. Thema’s als oorlog, discriminatie en milieuverontreiniging komen opnieuw aan bod, verpakt in een fraaie akoestisch getoonzette omlijsting. Album: Like In 1968 (2019)

Anouar Brahem: The Lover Of Beirut

Met de aankondiging van een concert in TivoliVredenburg op 23 mei 2020 van de Tunesische luitspeler Anouar Brahem gaat een  langgekoesterde wens van mij in vervulling. Al jaren ben ik groot fan van deze muzikant die met zijn spel mijn besef van tijd en ruimte volledig op zijn kop zet. Zoals alle geniale musici staat Brahem bekend om zijn permanente zoektocht naar nieuwe klankmogelijkheden. Een zoektocht die continenten overstijgt en hem in contact brengt met muzikale zielsverwanten uit vele stijlgebieden. Uit zijn rijk gesorteerde catalogus kies ik voor The Lover Of Beirut. Album: The Astounding Eyes Of Rita (2009)

Craven Faults: Vacca Wall

Het heeft even geduurd voordat mijn gehoor gewend was geraakt aan elektronische klanken. Inmiddels heb ik mijn weerstand overwonnen voor een muzieksoort die ik nu op zijn eigen merites hooglijk waardeer. Vacca Wall van het debuutalbum van Craven Faults is zo'n heerlijk langgerekt lied dat door de gelaagde opzet van allerhande antieke elektronische apparatuur telkens nieuwe muzikale vergezichten biedt. Album: Erratics & Unconformities (2019)

Stephen Fearing: The Unconquerable Past

De Canadese zanger-liedjesschrijver Stephen Fearing bezoekt in het nieuwe jaar opnieuw ons land. Zijn trouwe fans kijken er reikhalzend naar uit. Met in zijn bagage zijn dertiende soloplaat die hij op locatie ongetwijfeld aan de man zal brengen. De term The Unconquerable Past sprong hem vanaf een pagina  in het oog en deed hem vervolgens besluiten de liedjes, waaronder het gelijknamige titellied, op zijn jongste album te rangschikken rond het thema van de vergeetachtigheid. Een fenomeen dat een eeuwige herhaling van zetten teweegbrengt. Album: The Unconquerable Past (2019)