Pad Af Pod Op: oktober 2018

18 oktober 2018

Elke dag leg ik twee uur een imaginair pad af op mijn hometrainer. Een mix van eigentijdse liedjes en gouwe ouwe liedjes zorgen voor de inspiratie. Etappe zes: oktober

Phosphorescent - New Birth In New England

De Amerikaanse zanger-liedjesschrijver Matthew Houck kennen we onder zijn artiestennaam Phosphorescent. In New Birth In New England vertelt hij ons over zijn eerste kennismaking met zijn vrouw Jo Schornikow (bekend van de groep The Shivers) in een bar in New England. Hij laat haar weten dat hij geniet van haar spel op de piano. In 2013 staat ze hem bij tijdens het maken van zijn album Muchacho. Tegenwoordig wonen ze samen met hun twee kinderen in een verbouwd pakhuis in Nashville. Album: C'est La Vie (2018)

Villagers – in Love Came With All That It Brings

Ook de Ierse bard Conor O'Brien maakt gebruik van een artiestennaam. Als Villagers heeft hij met een  melodieuze mix van folk, indiepop en neobarok een handvol prachtplaten afgeleverd. Ook in Love Came With All That It Brings speelt hij met summiere ritmische klanken, toetsen, flarden big band en ingenieus geconstrueerde zang terwijl hij op het lyrische vlak worstelt met de vele gezichten van de liefde. Album: The Art Of Pretending to Swim (2018)

Nathan BellWhiskey, You Win

Met een president als Trump aan het roer is het logisch dat het aloude ambacht van protestzanger in de lift zit. Amerikaan Nathan Bell werpt zich al jaren op als de grote criticaster van de Amerikaanse samenleving. Naast het vertrouwde recept van woede en frustratie maakt hij op zijn jongste plaat ook ruimte voor zelfreflectie. Whiskey, You Win is het lied waarin hij de confrontatie aangaat met zijn persoonlijke demonen. Album: Love, Bones & Stars (2018)

The Beatles - Back In The U.S.S.R

Het uitmelken van de Beatlescatalogus gaat onverminderd door. Deze ronde is The White Album aan de beurt om met veel toeters en bellen in de etalage gezet te worden. Speciaal voor onze vrienden van de Geheime Dienst speel ik de plaatopener Back In The U.S.S.R. Mede dankzij die aanstekelijke tekstregel: Come And Keep Your Comrade Warm. Album: The White Album (1968 en 2018)

Ryan Martin - Death Of Love

Ryan Martin zou zo maar eens de nieuwe ster aan het americanafirmament kunnen worden. Hij overleefde een zwaar auto-ongeluk, leefde aan de zelfkant van het bestaan en verhuisde van de westkust naar de oostkust van Amerika. In Death Of Love van zijn tweede album mogen we volop genieten van zijn innemende zangstem gevat in een traditionele countrysetting. Waarbij vooral de hartverscheurend mooie pedalsteelklanken voor een pakkende omlijsting zorgen. Album: Gimme Some Light (2018)

Amy HelmThis Too Shall Light

Amy Helm is de dochter van wijlen Levon Helm, de excellente drummer/zanger van The Band. Tijdens haar optreden met de groep Ollabelle in Leiden vertelde ze ons dat ze gek is op gospel. Een voorliefde die ruim aan bod komt in de samen met MC Taylor van Hiss Golden Messenger geschreven titelsong van haar tweede soloalbum. Album: This Too Shall Light (2018)

Richard Thompson – The Dog In You

Engelsman Richard Thompson kennen we als een van de grondleggers van de folkrockbeweging in het Engeland van de jaren zestig. Inmiddels is hij ruim vijftig jaar onderweg om met zijn zang, gitaarspel en zelfgeschreven liedjes fans te behagen. Op zijn jongste plaat laat hij in The Dog In You horen dat hij ook wel raad weet met een goede blues. Album: 13 Rivers (2018)

Neil and Liam Finn - Where's My Room

Crowded House frontman Neil Finn en zijn zoon Liam hebben samen een album uitgebracht. Een plaat die vol staat met melodieuze en avontuurlijke popliedjes met eeuwigheidswaarde. Voor deze etappe koos ik Where's My Room uit dat al die muzikale ingrediënten bevat waardoor we al jaren fan zijn van deze rasmuzikant uit Nieuw-Zeeland. Album: Lightsleeper (2018)

John SurmanAutumn Nocturne 

De Engelsman John Surman volgen we al geruime tijd op de voet. Hij is een saxofonist met een klank die ver boven aardse atmosferen uitsteekt. In Autumn Nocturne voert hij zijn gehoor mee naar hemelse sferen waar het goed toeven is. Bijkomend positief effect is dat ik mijn gevoel voor tijd volledig kwijtraak bij het beluisteren van zijn muziek. Album: Invisible Threads (2018)

Steely DanAja

Nu we het toch over saxofonisten uit de buitencategorie hebben, maak ik graag ruimte vrij voor het Amerikaanse ‘wonderkind’ Wayne Shorter. Bekend van zijn samenwerking met Miles Davis, jazzrockgroep Weather Report en cultgroep Steely Dan. Van de laatste groep draaien we het door Walter Becker en Donald Fagen geschreven titelnummer Aja waarin Wayne een van de allermooiste solo's uit zijn omvangrijke oeuvre speelt. Album: Aja (1977)