Pad Af Pod Op: oktober 2019

8 november 2019

Elke dag ga ik op mijn hometrainer twee uur lang een imaginair pad af. Een mix van nieuwe liedjes en gouwe ouwe liedjes houden de vaart er in. Etape 10, oktober 2019.

Charles Lloyd: Fatal Flower

Terug in de tijd met de Amerikaanse saxofonist Charles Lloyd. Fatal Flower is een ruim bemeten nummer dat tijdens het Montreux Jazz Festival in 1967 het startschot gaf voor een jaarlijks terugkerend festival waar musici en jazzliefhebbers uit alle windstreken op afkomen. Lloyd beschikt in die periode over legendarische jazzmusici als drummer Jack DeJohnette, bassist Ron Mc Clure en pianist Keith Jarrett. Gevieren kruiden ze hun optreden met telepathisch samenspel en enerverende improvisaties. Album: Montreux Jazz Festival 1967 (2019)

Catherine Maclellan: Sweet By And By

De Canadese zangeres-liedjesschrijfster Catherine Maclellan is de dochter van de in Canada bekende liedjesschrijver Gene Maclellan, aan wie ze twee jaar geleden een tribute-album opdroeg. In het verstilde Sweet By And By opteert ze voor een minimale opzet. Zichzelf begeleidend op de gitaar laat ze horen dat ze met enkel zang en akoestisch gitaarspel optimaal tot haar recht komt. Waarmee ze op indrukwekkende wijze de familietraditie in ere houdt. Album: Coyote (2019)

Fink: Out Loud

Ook de uit het multiculturele Bristol afkomstige Engelse zanger-liedjesschrijver Fink weet wel raad met minimale middelen. In Out Loud combineert hij zijn kenmerkende zangstem met subtiel gitaarspel, spaarzame percussie en langzaam aanzwellende ambientklanken. Waarbij zijn eerdere ervaringen als DJ op elektronisch gestuurde down tempo triphopplaten bij het Londense Ninja Tunes-label uiteraard goed van pas komen. Album: Bloom Innocent (2019)

Bob Dylan: Girl From The North Country

De jongste uitgave uit de Bootleg Series gaat terug naar een periode in de carrière van Bob Dylan waarin hij opnieuw een substantieel deel van zijn fans van zich wist te vervreemden. Opgenomen tijdens een duet met countryzanger Johnny Cash in diens razend populaire tv-show biedt hun vertolking van Dylan's Girl From The North Country de fans de gelegenheid alsnog hulde te brengen aan Dylan. Album: Travelin'Thru 1967-1969 The Bootleg Series Volume 15 (2019) 

Van Morrison: If We Wait For Mountains

Van Morrison is op zijn oude dag bijzonder productief. De Ierse bard bracht in vier jaar tijd maar liefst zes verschillende albums uit. Nog immer gezegend met een uniek stemgeluid gaat hij ons in een nostalgische bui voor in het stemmige If We Wait For Mountains. Het verleden kwam zelden zo fraai dichterbij en een goed glas single malt whiskey smaakt ook nu weer opperbest bij een luistersessie met de liedjes van deze Belfast Cowboy. Album: Three Chords And The Truth (2019)

Eyeless In Gaza: Changing Stations

Voor een aan de herfstdagen gerelateerde luisterervaring geef ik me gaarne over aan de melancholieke klanken van Changing Stations van het Engelse duo  Martyn Bates en Pete Becker die zichzelf vernoemde naar het boek Eyeless In Gaza van Aldous Huxley. Beide heren joegen mij ooit de stuipen op het lijf door tijdens de roerige punkjaren voorafgaand aan hun optreden in het Leidse LVC elkaar in de kleedkamer in alle rust gedichten voor te lezen van Dylan Thomas! Album: Rust Red September (1983)

Half Moon Run: Flesh And Blood

De muziekpers was er als de kippen bij om de muziek van de uit Montreal afkomstige groep Half Moon Run met van alles en nog wat te vergelijken. Waarbij namen genoemd werden van acts als Crowded House, Radiohead en Fleet Foxes.  Luister naar de fraaie zang en de pakkende melodielijnen in het met pedal steel partijen opgetuigde Flesh And Blood en het zal u duidelijk zijn dat we in dit geval vooral te maken hebben met een uiterst getalenteerd viertal musici die wel raad weten met het schrijven en spelen van een tijdloos poplied. Album: A Blemish In The Great Light (2019)

Grateful Dead: Estimated Prophet

Het uit vele lagen samengestelde Estimated Prophet van Grateful Dead voert ons naar het midden van de jaren zeventig. Zanger-gitarist Bob Weir stond onlangs uitgebreid stil bij een uitzonderlijk fenomeen dat  de kop op stak in die periode. Regelmatig werden hij en zijn collega's na afloop van een concert aangesproken door een woest uit zijn ogen kijkende jongeman. Onder het declameren van Bijbelteksten  probeerde deze persoon de musici te overtuigen van zijn identiteit als profeet. Album: Terrapin Station (1977) 

The Dear Hunter: Mr. Usher (On His Way To Town)

Dankzij Heaven-collega Eric van Domburg-Scipio werd ik op het spoor gezet van de Amerikaanse progrock formatie The Dear Hunter. Het lied Mr. Usher (On His Way To Town) is een heerlijke meezinger dat zich in weerwil van de uiterst gevarieerde opzet direct al na de eerste luisterbeurt in je brein nestelt. Waarbij tevens vermeld dient te worden dat de overige liedjes op hun laatste album welhaast minstens zo verslavend zijn. Album: Act V: Hymns With The Devil In Confessional (2019) 

Panda Bear: Tokon

Onder zijn artiestennaam Panda Bear is Noah Lennon al geruime tijd bezig met een groep bevriende musici het aanzien van de huidige popmuziek van nieuwe invalshoeken te voorzien. Ook in Tokon wordt weer driftig gesleuteld aan stijlvormen als elektropop en psychedelische pop. Dat daarbij op uiterst succesvolle wijze zaken als verschuivende ritmes, kolderieke intervallen en ingenieuze koorzang aangewend worden is een extra aanbeveling waard. Album: Buoys (2019)