Pad Af Pod Op: september 2018

14 september 2018

Elke dag leg ik twee uur een imaginair traject af op mijn hometrainer. Een selectie van recente liedjes en liedjes uit de oude doos op mijn iPod zorgen voor inspiratie. Etappe vijf

Tunng - Dream In

Nu de kernleden van de Engelse groep Tunng de strijdbijl hebben begraven, kunnen we volop genieten van nieuw repertoire. Direct bij opener Dream In wordt duidelijk dat het collectief het oude vuur weer weet op te stoken en nog altijd toonaangevend is in het electrofolkgenre.  Album: Songs You Make At Night (2018).

White Denim - Good News

Vanwege hun welhaast onbegrensde enthousiasme ben ik fan van rockgroep White Denim uit Austin. Hun jongste plaat sluiten zij af met Good News. Een lied waarin ze op ingenieuze wijze een fraai intro van akoestische gitaarklanken verwerken in een vervolgens elektrisch gespeeld rocklied. Album: Performance (2018)

The Devil Makes ThreeCan't Stop

Bluegrasstrio The Devil Makes Three heeft zijn akoestische instrumentarium ingeruild voor een standaard elektrische opstelling. Een switch die vooral zanger Peter Bernhard aanzet zich te presenteren als een rockartiest pur sang die in het pakkende Can't Stop op zijn elektrische gitaar klassieke rockklanken oppoetst. Album: Chains Are Broken (2018)

Chuck Prophet - You Did

Chuck Prophet is al decennia lang het voorbeeld van een bevlogen en vooral uiterst inventieve rockartiest. Zijn platen laten zich beluisteren als een masterclass in het spelen van pakkende gitaarriffs. Uit het overvloedige aanbod aan 24-karaats liedjes ga ik deze etappe voor het komische lied You Did. Album: The Age Of Miracles (2004)

David CrosbyOrleans

Minstens zo vitaal is David Crosby die van de zomer op het Once In A Blue Moon festival het publiek wist te overtuigen met een groots optreden. In 1971 maakt hij met hulp van zijn vrienden van de West Coast muziekscene het vooral vocaal uiterst ingenieus geconstrueerde lied Orleans. Album: If I Could Only Remember My Name (1971)

Jenee HalsteadSkipping Stones

Ook zangeres-liedjesschrijfster Jenee Halstead wist het afgelopen jaar de Nederlandse bezoekers van haar optredens te overtuigen. Het tijdloze Skipping Stones laat zich beluisteren als een vergeten topstuk uit het oeuvre van Joni Mitchell maar is toch echt van de hand van Jenee zelf. Album: The River Grace (2011)

Grateful DeadPlaying In The Band

Voor de fans van de Amerikaanse psychedelische rockgroep Grateful Dead zijn het spannende tijden. Opnieuw verschijnen live opnames in geremasterde versies. Ruim 46 minuten trekt de groep uit voor een betoverende versie van Playing In The Band tijdens een concert op de University Of Washington op 21 maart 1974. Album: Pacific Northwest '73-'74 Believe It If You Need It (2018)

Marc RibotHow To Walk In Freedom

Stergitarist Marc Ribot heeft een groep vocalisten/liedjesschrijvers (onder anderen Tom Waits, Meshell Ndegeocello en Steve Earle) om zich heen verzameld. Sam Amidon & Fay Victor schreven het door Amidon gloedvol gezongen lied How To Walk In Freedom dat naadloos aansluit bij het thema van verzet waarop deze plaat gebaseerd is. Album: Songs of Resistance 1942 – 2018. (2018)

Makis SeviloglouAch Kardoula Mou

Opgenomen op een vrije avond in het midden van een Hollandse tour spelen de Griekse zanger/liedjesschrijver Makis Seviloglou en zijn begeleiders een aantal liedjes in de studio van Caspar Falke. De instrumentale hoogstandjes omlijsten de fraaie liedteksten van het door Makis geschreven en gezongen lied Ach Kardoula Mou. (Ach Mijn Lieveling). Album: Live Recording (2018)

Gabriel Kahane - Model Trains

In de komende Heaven treft u een recensie aan van collega Eric van Domburg Scipio van het album Book Of Travelers van de Amerikaanse zanger liedjesschrijver Gabriel Kahane. Een droomplaat die ik de afgelopen week binnen handbereik heb gehouden. Om alvast in de stemming te komen kies ik voor Model Trains ter afronding van deze lijst. Album: Book Of Travelers (2018)