Paradijsvogels in Eindhoven

28 juni 2013

Komende week vindt in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven het vijfdaagse festival Birds of Paradise plaats met als hoogtepunten avondvullende optredens van Rufus Wainwright en het Esperanza Spalding. Birds Of Paradise presenteert zeldzame artiesten en unieke persoonlijkheden: muzikale paradijsvogels. Naast de gevestigde namen biedt het festival ook een podium aan opkomende talenten. De optredens vinden plaats in de verschillende zalen en foyers van Muziekgebouw Eindhoven.

Op woensdag 3 juli wordt het spits afgebeten door Penguin Cafe uit Engeland, een akoestisch ensemble dat onder aanvoering van Arthur Jeffes nieuw leven blaast in het werk van zijn vader Simon Jeffes. Deze klassiek geschoolde gitarist, componist en arrangeur bracht met zijn Penguin Cafe Orchestra vanaf de vroege jaren zeventig tot zijn dood eind vorige eeuw een unieke mengeling van folk, klassiek en minimal.

Donderdag 4 juli valt er jazz extraordinair te horen van de even begenadigde als ambitieuze Esperanza Spalding, die twee jaar geleden als eerste jazzartiest de Grammy Award voor beste nieuwkomer kreeg uitgereikt. Met haar vierde album Radio Music Society hoopt de zingende bassiste op artistiek verantwoorde wijze door te dringen tot de commerciële Amerikaanse radiostations. Want waarom eigenlijk zou jazz er niet voor alle mensen zijn?

Vrijdag 5 juli wordt de avond geopend door nog onbekende Engelse singer-songwriter Tom Hickox, wiens gewaagde teksten en wonderschone arrangementen vergelijkingen met grootmeesters als Leonard Cohen, Tom Waits, Scott Walker en Randy Newman oproepen. The Magnetic North is het project van de Schotse folkmuzikant Erland Cooper. Samen met de angelieke zangeres Hannah Peel en de van The Verve, Gorillaz en The Good, The Bad & The Queen bekende gitarist/toetsenist Simon Tong plus drie extra muzikanten zal hij de schoonheid van de Orkney-eilanden verklanken.

Zaterdag 6 juli is er een optreden van het The Irrepressibles uit Londen, het vehikel van zanger, componist en dirigent Jamie McDermott. Dit tienkoppige orkest gebruikt stijlelementen uit barok, cabaret, glamrock en ambient. De theatrale muziek doet denken aan David Bowie, Kate Bush en Frankie Goes To Hollywood, terwijl de geschoolde zang van McDermott zich onwillekeurig laat vergelijken met Antony.

Zondag 7 juli sluit de weergaloze Rufus Wainwright het festival af met een soloconcert. Sinds zijn debuut vijftien jaar geleden ontpopte de zoon van singer-songwriters Loudon Wainwright III en Kate McGarrigle zich als een muzikale duizendpoot. Zijn even vernuftige als emotionele werk verraadt invloeden uit pop, klassiek, chanson, folk, musical en welke genres al niet meer. Tussen de bedrijven waagt hij zich aan speciale projecten zoals een heropvoering van het legendarische Carnegie Hall-concert in 1961 van Judy Garland. In zijn eentje aan de vleugel of op akoestische gitaar weet Wainwright al even sterk te boeien, waarbij zijn bij vlagen operateske gezang de adem kan doen stokken.

Zie voor verdere informatie over Birds Of Paradise de website van Muziekgebouw Eindhoven.