Pepper en meer in Heaven

8 juni 2017

Richard Goldstein, 22, schrijft begin juni 1967 een vernietigende recensie over Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Die komt zo hard aan dat Paul McCartney het zich nog steeds herinnert. “Hij haatte Sgt. Pepper”, meldt hij op 14 maart dit jaar. Goldstein is rockrecensent voor The New York Times en die telt. “Sergeant Pepper is net een verwend kind”, schrijft Goldstein. “Het riekt naar harpen, hoorns, harmonicakwartetten en een 41-mans orkest. Op ten minste één nummer zijn The Beatles niet op instrumenten te horen.” Lucy In The Sky With Diamonds is wel aardig, maar “verdrinkt in reverb, echo’s en studiovervorming.” Zonde dat A Day In The Life – dat vindt hij o wonder een goed nummer – de staart is van een “verder onsamenhangende verzameling werk”. Zo. Dat bevalt de Beatles-fans niks, de revolutionaire studentenleider Mark Rudd, Columbia University, voorop. Hij plakt Goldstein de vaste kwalificatie voor tegenstanders op: fascist. Vijftig jaar later zoekt Geoff Edgers van The Washington Post zijn oude collega op. Ze luisteren samen naar de nieuwe Pepper. Bekijk de verrassende ontknoping op YouTube Critic Who Panned Sgt. Pepper, en zeil verder in filmpjes over de jubileumuitgave.

Op 1 juni 1967 verscheen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles en dus ook in Heaven ruim aandacht voor een van de invloedrijkste albums uit de geschiedenis van de popmuziek. Geen twintig (!) pagina’s zoals in sommige Engelse muziekbladen – maar er valt inderdaad genoeg over te zeggen. Op de cover van het blad prijkt het doorgroefde gelaat van Rodney Crowell. We onderhielden de americana-veteraan over zijn prachtige nieuwe album Close Ties en over zijn vrouwen, onder wie Emmylou Harris. Spinvis – is dat inmiddels niet ook een veteraan – vertelt over zijn inspiratiebronnen. Met indierockers Spoon, singer-songwriter deluxe Thomas Dybdahl, live-sensatie My Baby en werelddiva Oumou Sangaré luiden we het festivalseizoen feestelijk in. Colin Benders (voorheen Kyteman) heeft een nieuwe fascinatie: de analoge synthesizer.

Als altijd staan er in het blad ook nog eens meer dan 100 albumrecensies. Wil je dit nieuwe nummer niet missen? Neem hier een abonnement. Het nieuwe nummer ligt vanaf vrijdag 9 juni in de winkel.