Pere Ubu nog steeds krachtig en vitaal

1 december 2017

Een jaarlijstje opstellen is al niet gemakkelijk. En mijn favoriete nummer van het afgelopen jaar? Een onmogelijke vraag, natuurlijk. Toch werd die vraag aan Heavenmedewerkers gesteld. Ik heb gekozen voor Funk 49 van Pere Ubu.

Het is 1978. De punk heeft hevig toegeslagen, de new wave floreert en doombands staan in de startblokken om kort daarna uiting te geven aan de uitzichtloosheid van het bestaan in de westerse wereld, waar ieder moment de bom kan vallen. Een verwarrende periode, waarin niets meer hetzelfde is.

Pere Ubu – uit Cleveland, Ohio – weet de tijdsgeest perfect te verklanken. Hun industriële, avant-gardistische geluid is vervreemdend maar bekoort ook, want ondanks de eigenzinnigheid zijn de nummers wel degelijk toegankelijk. Sterk bepalend is de onvaste, soms bijna maniakale zang van David Thomas. Ik maak ermee kennis wanneer het volwaardige debuut The Modern Dance verschijnt, waarna ik snel de trein pak naar Amsterdam om bij platenzaak Boudisque de eerder verschenen Datapanik-ep te scoren, met misschien wel hun beste nummer: het hypnotiserende en beangstigende 30 Seconds Over Tokyo, over een Amerikaanse vergeldingsaanval na Pearl Harbor.

Fantastische, energieke nummers biedt The Modern Dance, alsof de rock ’n’ roll opnieuw is uitgevonden, ze klinken vandaag nog even opwindend als toen. Opvolger Dub Housing, waarop een kort stukje Nederlandse radio is te horen, is minder verrassend maar ook van een erg hoog niveau, maar op New Picnic Time en The Art Of Walking slaat de experimenteerdrift soms te ver door, wellicht vanwege gebrek aan goede songs. Met Song Of The Bailing Man komt de band echter erg sterk terug. Het spectrum is verbreed en naast gitaren en drums horen we onder andere trompet en marimba.

Ook sommige latere platen overtuigen. Maar het geluid van de beginperiode wordt niet geëvenaard. Hoewel…. Hun nieuwste, 20 Years In A Montana Missile Silo, komt soms wel héél dicht in de buurt. Luister bijvoorbeeld naar Funk 49. Minder dan twee minuten hebben David Thomas en consorten nodig om met sterke gitaarrock te bewijzen dat Pere Ubu na meer dan veertig jaar nog volop bestaansrecht heeft, ook al is Thomas het enige overgebleven oerlid en maakt hij bij concerten graag gebruik van een stoel (zie filmpje).

Wil je weten wat de favoriete nummers van mijn Heaven-collega’s zijn? Wat er in onze jaarlijstjes staat? Nog even geduld. Ons nieuwe nummer verschijnt op 15 december. Nog geen abonnee? Word het dan nu. Dat kost nu maar € 22,50 (i.p.v. € 33,40) en je krijgt maar liefst twee welkomstcadeaus. Je kunt ook iemand voor de feestdagen een abonnement cadeau doen.