Peter Pan Speedrock kapt ermee

1 december 2015

Nooit meer 'loud, mean, fast & dirty'. Peter Pan Speedrock uit Rockcity Eindhoven kapt er volgend jaar mee. De volgens velen hardst werkende band en zonder meer hárdste band van Nederland en wijde omtrek heeft er dan twintig dienstjaren op zitten en bedankt zijn vele fans met een internationale afscheidstournee.

Het is mooi, vinden ze zelf, al dat gejakker en dat al twee decennia lang. Dat de Eindhovenaren het er maar druk mee hebben, is een understatement. Afgelopen weekeinde waren ze nog volop in touw tijdens de tiende editie van het door henzelf georganiseerde festival Speedfest dat met vijfduizend bezoekers weer stijf uitverkocht was. En ook nog eens beladen door het wegvallen van headliner Eagles Of Death Metal, na de terroristische aanslagen in Parijs. Het Klokgebouw was amper schoongeveegd, of de mannen zaten al weer in het vliegtuig naar Japan waar ze in negen dagen negen shows doen. Na vele eerdere tours door Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Azië zijn alle dromen ondertussen uitgekomen en alle ambities zijn waargemaakt. Het Peter Pan Speedrock-verhaal is verteld, het boek mag dicht. Voor zanger-gitarist Peter van Elderen, bassist Bart 'Bartmann' Geevers en drummer Bart Nederhand is het tijd om nieuwe (muzikale) horizonten te gaan verkennen.

De band startte in 1995 als Peter Pan, met Bob Muileboom op bas. Die vertrok in 1997 nadat een platendeal op het laatst toch niet zo goed bleek uit te pakken als eerder was toegezegd. Het albumdebuut, dat in beperkte tijd werd opgenomen, viel daarom tegen. Bartmann werd zijn vervanger en aan die samenstelling veranderde niets meer. Nou ja, natuurlijk is er nog 'Dikke' Dennis Overweg, de zwaarlijvige Amsterdamse tatoeëerder die al snel als bandmascotte fungeert en als hij erbij is zijn Schoppenaas, de Nederlandstalige versie van Motörhead's Ace Of Spades, het publiek in slingert.

Twintig jaar Peter Pan Speedrock betekent een omvangrijk oeuvre, vijftien edities van hun eigen festivals (vijf keer Koning(inne)(s)dagfestival Klok Rock Orange en tien maal Speedfest) een eigen Premium Speedrock Heavy Lager bier en tijdens alle shows bij elkaar opgeteld ruim een miljoen bezoekers. Plus natuurlijk honderdduizenden kilometers en vooral ontelbaar veel avonturen.

Kort na terugkomst uit Japan gaan de mannen voor drie gigs naar Frankrijk en aansluitend drie in Duitsland, waarna ze zich opladen voor hun laatste rondje dat op 15 januari begint in dB's in Utrecht en op een nog onbekende plek eindigt.