Peter Pan Speedrock: meer dan herrie

29 oktober 2013

Peter Pan Speedrock, standplaats Eindhoven Rockcity, is voor velen een synoniem voor een bak herrie: vuige, loeiharde, razendsnelle, explosieve en hyperactieve rock met een saus van metal en punk. Dat klopt helemaal en het gaat al jaren zo. En het gaat goed. Sinds de start in 1996 heeft het rocktrio zo’n 1800 daverende shows achter zijn naam en als het aan de band ligt zullen er nog vele volgen. De bezetting bestaat sinds jaar en dag uit Peter ‘Piet’ van Elderen (gitaar, zang), Bart ‘de kleine’ Nederhand (drums) en Bart ‘Bartman’ Geevers (bas). De laatste verving Bob Muileboom, die het na zo’n anderhalf jaar en één (geflopt) album voor gezien hield en een hotel begon (daarover verderop meer). Vaste mascotte Dikke Dennis, de Amsterdamse tattoo-artiest Dennis Overweg, ontbreekt zelden op de PPSR-feestjes. Naast hun carrière binnen Peter Pan hebben de drie muzikanten inmiddels hun handen vol aan andere muziekgerelateerde projecten. Niet vanachter een bureau, nee ze staan met hun voeten in de klei en draaien de hand niet om voor de lulligste klusjes. Als initiatiefnemers en organisatoren zijn ze inmiddels betrokken bij drie festivals waarvan het oudste, Speedfest, op 23 november zijn achtste editie beleeft. En of het niet genoeg is, begonnen ze ook een nieuwe bandje: Four Headed Dog. Dat is Peter Pan Speedrock met hun voormalige roadie Dr. No (Roel Aben, thans pedalenmaker) op gitaar en met een repertoire van stoner rock en doom metal. Die overladen agenda is mede de oorzaak dat de opvolger van het al weer drie oude  album We Want Blood! nog op zich laat wachten. Maar die nieuweling is zo goed als af, meldt Bartman die Heaven te woord stond.

Jouw definitie van PPSR? 

"Driekoppig rock 'n' roll beest uit de riolen van Eindhoven."

Hoe staat het met het nieuwe album?

"Dat is in principe klaar. Alle nummers zijn opgenomen, al moeten er hier en daar nog wat puntjes op de 'i'. We gaan nu met een aantal nummers 'shoppen' bij buitenlandse labels (in de Benelux blijven we natuurlijk gewoon bij Suburban) en zo gauw we een goeie deal gevonden hebben komt de plaat in heel Europa uit."

Hoe is de rolverdeling bij zo’n productie en gaat het altijd zo?

"De muziek schrijven we met de hele band, soms schrijft iemand iets thuis, maar meestal komen dingen voort uit jammen. Vervolgens schrijf ik er de teksten bij."

Waarom vasthouden aan een trio?

"Het voordeel van een trio is dat het makkelijk is bij het beslissingen nemen."

Waar staat PPS na 17 jaar? Wel of niet tevreden? Welke markten zijn nog te winnen?

"In Europa groeien we nog steeds. We zijn net voor het eerst naar Rusland geweest en dat ziet er ook goed uit. En we gaan, eindelijk, voor het eerst naar Zuid-Amerika. En dan is er ook nog Japan natuurlijk, al jaren bovenaan de verlanglijst."

Favoriete producer? Waarom?

"Vic Maile, helaas al lang overleden, vanwege Ace Of Spades van Motörhead, The Inmates en Tall Boys. Heel ritmisch, krachtig en helder geluid. Je kunt precies horen wat iedereen doet."

Wat is je favoriete zaal in Nederland? En welk festival? Wat is de beste live-ervaring?

"Zaal: Vera, Groningen. Festival: Sjock, Gierle in België, nét over de grens. Ervaring: 12 Bottles of Tequila Tour, zes shows in twee dagen door heel het land."

Wat is je favoriete zaal in het buitenland. Heb je een voorkeur voor een land?

"Veel favoriete zalen, maar om er toch een te noemen: Silo1 in Töging, Duitsland. Een land is moeilijk. Spanje is erg rock 'n' roll, maar Duitsland, Italië, de VS en Australië ook. We hebben denk ik niet echt een favoriet land. Misschien Italië, vanwege het eten."

Drukt het format van Peter Pan Speedrock jullie niet steeds verder in een keurslijf?

"Dat ga ik niet ontkennen. Toch verveelt het nooit en streven we er altijd naar elk volgende album beter te maken dan zijn voorganger. Maar we zijn niet voor niets gestart met Four Headed Dog, samen met een geweldige gitarist als Dr. No erbij. De gitaren lager getuned, niet van die hele korte nummers en wat trager dan mensen van ons gewend zijn. We hadden al langer het plan om er iets naast te doen en dit loopt lekker. Hoewel niet alle  Peter Pan-fans het zullen slikken. En zelf zou ik wel weer wat willen doen met mijn oude liefde, rockabilly."

Waarom zijn jullie gaan organiseren?

"We wilden eigenlijk gewoon 'ons eigen feestje' organiseren. Het idee voor Speedfest lag er eigenlijk al een tijdje, maar werd pas concreet toen de mannen van Paaspop op ons pad kwamen. Dat er op dat moment hier in Eindhoven een hoop oude Philips-fabriekspanden werden herontwikkeld en zodoende het Klokgebouw beschikbaar werd als concertzaal, kwam natuurlijk ook mooi uit."

Leg de verschillende concepten - Speedfest, KlokRockOrange en Beaverfest - eens uit en vertel waarom die zo leuk zijn.

"Speedfest in november: begonnen als 'ons eigen feestje', met onze favoriete bands en met de nadruk op hard, snel en smerig.

KlokRockOrange in april: eigenlijk hetzelfde principe als bij Speedfest, alleen misschien iets toegankelijker qua programmering; wat meer voor iedereen, met het oog op 30 april. 

Beaverfest in augustus: veel kleinschaliger 'kampeerfestival' bij Houffalize, middenin de Belgische Ardennen naast het hotel van Bob Muilenboom en Henja Goovers, met een wat bredere programmering en muzikaal gezien allemaal wat meer relaxed."

Op jullie eigen festivals lopen jullie zelf het hardst te werken. Waarom niet even kalm aan?

"We vinden het hele proces leuk, zijn een DIY-band. Van ’s ochtends hekken zetten tot ’s avonds spelen, het hoort er bij. We zijn nooit een band geweest die door artiesteningang binnen sluipt, backstage gaat en na de show weer direct weg. En als het kan, kijken we bandjes. Dat is het leukste."

Jullie begonnen als twintigers en zijn nu veertigers, merk je dat?

"Hoewel een volslagen dronken concert soms best leuk kan zijn, nemen we nu toch meer onze verantwoordelijkheid. Althans, daar proberen we zo veel mogelijk rekening mee te houden."

Als het om Speedfest gaat, met welke band/artiest ben je blij? Wie staan nog op de verlanglijst?

"Blij met allemaal, maar dit jaar vooral met Guana Batz en Sha-La-Lee's. Op de verlanglijst staan Doomriders - dit jaar nét niet gelukt -, Midnight en Blood On The Saddle."

Moeten de evenementen consolideren of nog groter?

"KlokRockOrange en Beaverfest zouden nog wel iets kunnen groeien, hoewel niet teveel want het moet niet té grootschalig worden. Met Speedfest valt er eigenlijk niks meer te groeien. Er passen niet meer dan 5000 bezoekers in het Klokgebouw. Daar zouden we alleen qua programmering kunnen groeien."

Is er in Nederland van muziek te leven?

"We zijn nu tien jaar fulltime bezig en het is te doen. En het wordt nu wel zo druk, dat spelen en organiseren elkaar beginnen te raken. Het gaat nog net, maar we moeten wel voortdurend keuzes maken en prioriteiten stelen."

Met het pistool op je hoofd: spelen of organiseren?

"Tja, we blijven uiteindelijk toch allereerst een rock 'n' roll-band, dus spelen."

SpeedFest 8 wordt gehouden op 23 november in Klokgebouw Eindhoven. Er staan 22 namen op het affiche in de genres oldschool punkrock, hard- en metalcore, klassieke ‘70’s hardrock, psychobilly, desert rock, thrash metal, country, rock ’n’ roll en natuurlijk speedrock, Met o.a. Buzzcocks, Guana Batz, Agnostic Front, Hatebreed, The Monsters, Valient Thorr en natuurlijk Peter Pan Speedrock zelf.