Pieter Steinz overleden

30 augustus 2016

Pieter Steinz is gisteravond overleden. Hij was al enkele jaren ziek, al negeerde hij dat ongemak zoveel mogelijk door te blijven genieten van wat waardevol voor hem was. En daartoe behoorden tot op het laatst de kunst, de literatuur, de popmuziek – en vooral ook het schrijven daarover. Afgelopen jaar verscheen Lezen Met ALS, een boek waarin hij het verloop van zijn ziekte verbond met de veelal literaire boeken die hij herlas.

Zeven jaar lang heb ik samen met Pieter de rubriek Luisteren &Cetera voor Heaven mogen maken, en dat heeft me vele muzikale hoogtepunten opgeleverd. Hij kon goed luisteren, had een enorme belezenheid en dankzij zijn liefdevolle pen liet hij me veel nieuws horen, ook in de mij bekende muziek waarover we schreven. Zijn favoriete album was Sail Away van Randy Newman, wiens teksten het onderwerp vormden van zijn afstudeerscriptie Engelse taal- en letterkunde.

Het stuk over Picknick van Boudewijn de Groot in het jongste nummer van Heaven is het laatste dat hij schreef. Ik meld dat ook omdat Pieter een grote voorliefde had voor ‘zwanenzangen’: de laatste albums of liedjes van artiesten. Het gelijknamige boek daarover uit 2006 dat hij met Bernard Hulsman schreef, is een van de mooiste essaybundels over popmuziek die Nederland rijk is.

Pieter Steinz: 6 oktober 1963-29 augustus 2016