Pokey LaFarge, Jimmy LaFave en Joe Louis Walker op Ramblin' Roots

1 juli 2015

De tweede editie van het roots & americana-festival Ramblin’ Roots is op zaterdag 24 oktober in het Utrechtse TivoliVredenburg. De eerste namen zijn bekend gemaakt en de voorverkoop is gestart. Met Pokey LaFarge, Jimmy LaFave, Joe Louis Walker en Heaven-favorieten Gretchen Peters en Eilen Jewell belooft het prachtig festijn te worden. Tickets zijn 35 euro. 

Tijdens het eendaagse festival – dat vorig jaar zijn eerste succesvolle editie beleefde – is een breed palet aan Amerikaanse rootsmuziek te horen. Naast de al genoemde namen treden ook Sonny Landreth, Sam Baker en Steve Dawson op. Meer namen volgen later deze zomer.

POKEY LAFARGE De Amerikaanse zanger/gitarist Pokey LaFarge is een van die muzikanten die geboren zijn met een oude ziel. Zijn nieuwe album Something In The Water is een even vrolijke als melancholieke verzameling swing, vroege jazz, country en ragtime – muziek die rechtstreeks uit de jaren twintig lijkt te komen. Met onder anderen een wasbordspeler en trombonist in zijn band katapulteert LaFarge zijn publiek binnen een paar maten naar een tijd toen mannen nog mannen waren, vrouwen nog vrouwen en de 78-toerenplaat een wonder van hifi.

JIMMY LAFAVE Hij is al ruim 35 jaar actief als muzikant, maar toch wordt de Amerikaanse singer-songwriter Jimmy LaFave nog immer onderschat. Het lijkt de sympathieke Texaan niet uit te maken, hij gaat onvermoeibaar door en heeft net zijn vijftiende album The Night Tribe uitgebracht. Onvermoeibaar is hij ook als het gaat om het in leven houden van de muzikale erfenis van Woody Guthrie, aartsvader der singer-songwriters. In zijn eigen muziek klinkt vooral Bob Dylan door, al heeft LaFave ook een spierballenkant.

JOE LOUIS WALKER De Amerikaanse bluesman Joe Louis Walker is vorig jaar 65 geworden, maar geen dreadlock op zijn hoofd die eraan denkt met pensioen te gaan. Integendeel, sinds Walker in 2012 tekende bij het Alligator-label gaat het alleen maar bergopwaarts met zijn carrière. Luister naar zijn nieuwe album Hornet’s Nest (2014) en laat je omver blazen door zijn spetterende soul, funk en blues.

SONNY LANDRETH De Amerikaanse gitarist Sonny Landreth gaat ook wel door het leven als ‘King of the slydeco’, vanwege zijn uitzonderlijk goede slidegitaarspel en de zydeco-invloeden in zijn muziek. Landreth, geboren in Canton, Mississippi, is een echte southern bluesman. Op zijn vierenzestigste kan hij terugkijken op een rijke carrière (Landreth speelde bij onder meer John Hiatt en John Mayall and the Bluesbreakers), maar hij hangt zijn Fender gelukkig nog lang niet aan de wilgen. Zijn nieuwe album heet Bound For The Blues (2015).

Zie ook de festivalsite.