Pokey LaFarge weer even onder ons

16 oktober 2012

Pokey LaFarge and the South City Three doen België en Nederland weer even aan. The Low Countries hebben een vaste plek in het hart van de western swingers. Hun nieuwste album heet Live In Holland, opgenomen in Paradiso. Vanavond staan ze in Antwerpen, morgen in Groningen, woensdag in Paradiso, en vrijdag in Eeklo. De donderdag is geen vrije dag, ze spelen in Parijs.

‘We komen een paar korte dagen’, noemt Pokey LaFarge het. Dat moet wel, want Engeland en Ierland komen ook graag aan de beurt, en de tours door Amerika en Canada zijn bijna eindeloos. Wil je aan 200 concerten per jaar komen, dan is het doorwerken.

Europa veroveren lijkt LaFarge en zijn makkers gemakkelijker af te gaan dan Amerika, constateert Heaven in de recensierubriek van het net verschenen nummer. Hier is hun carrière komeetachtig, daar hebben ze te maken met veel concurrentie. LaFarge constateert dat de Blunderbuss-tournee met Jack White ze weer een stapje hoger heeft gebracht. ‘De Montreal Gazette vindt ons een van de beste openers die ze ooit hebben gehad daar. Daar zijn we trots op.’

Het concert in Paradiso van april vinden Pokey LaFarge, zijn vrienden en zijn label goed genoeg om op cd uit te brengen. Daarmee treedt LaFarge in de voetsporen van Israel Nash Gripka, wiens Barn Doors Tour een schitterend live-album opleverde. De kwaliteit van Live In Holland is net als die van Barn Doors Live bijna van studiokwaliteit. Het publiek is helemaal into Pokey, weten we uit de eerste hand, maar dat is niet te horen. De groep werkt zich vlekkeloos, voortreffelijk timend en instrumentaal achteloos goed door de set heen.

LaFarge ademt in zijn songs en zijn uiterlijk de jaren veertig en vijftig. Natuurlijk heeft hij dan ook een zwak voor de vader aller folksingers en singer-songwriters, Woody Guthrie. Overal in de wereld zetten muzikanten evenementen of persoonlijke acties op om te herdenken dat Guthrie honderd jaar geleden is geboren. LaFarge en zijn trio hebben in een sfeerrijke omgeving Do-Re-Mi opgenomen.

Nederland krijgt dinsdag 10 december zijn Woody Guthrie Tribute Night in Paradiso. Edo en Jan Donkers werken er hard naar toe. Ze hebben de medewerking al zeker gesteld van onder anderen Daniël Lohues, Maurits Westerik en Huub van der Lubbe. Later meer daarover op deze plek.