Postuum: Allman Brother Butch Trucks

1 februari 2017

Vanochtend las ik enigszins geschokt het verhaal op de site van Rolling Stone, waarin gitarist Derek Trucks herinneringen ophaalt aan zijn oom, de vorige week dinsdag overleden drummer Butch Trucks, medeoprichter van de roemruchte The Allman Brothers Band. Trucks was 69, en lijkt zichzelf met een pistoolschot om het leven te hebben gebracht.

The Allman Brothers Band is een van de invloedrijkste groepen uit het Zuiden van de Verenigde Staten. Met hun southern rock, een brisante mix van rock, blues, country en rock, en een jazzy-attitude bij hun liveoptredens ­– magistraal vastgelegd op het dubbelalbum At Fillmore East – kregen ze een iconische status. Hun naam is zo wat een genreaanduiding geworden.

De band, in 1969 opgericht door Duane Allman (gitaar), Gregg Allman (vocalen en orgel), Dickey Betts (gitaar), Berry Oakley (basgitaar), Claude 'Butch' Trucks (drums) en Jai ‘Jaimoe’ Johnny Johanson (drums), werd achtervolgd door onheil. Het tragische motorongeluk waarbij Duane Allman in 1971 het leven liet, zou normaal gesproken het einde van de band hebben moeten betekenen. Hij was niet alleen een onvervangbaar goede gitarist, hij vooral ook had de muzikale richting bepaald. Bassist Oakley kwam een goed jaar later op nagenoeg dezelfde plek om het leven, ook bij een motorongeluk.

Na iedere tegenslag wist de band zich echter weer op te richten, daarbij zichzelf soms opnieuw uitvindend. Het zegt veel over de muzikaliteit en volharding van met name Dickey Betts, Greg Allman en Butch Trucks, want hij was het die het erfgoed van Duane Allman het meest bewaakte: eerlijke muziek van muzikanten zonder kapsones die zich altijd helemaal geven. Trucks vormde een dubbele ritmesectie met Jaimoe Johanson, een idee van Duane Allman. Trucks was de rockdrummer die de motor aan de praat hield, Johanson voegde ritmische variatie toe. Ze vulden elkaar perfect aan.

De dubbele ritmesectie zien we ook terug bij de Tedeschi Trucks Band, die op dit moment het meest in de voetsporen treedt van de roemruchte voorgangers, met eveneens een wondergitarist in de gelederen, Derek Trucks, het neefje van Butch en ook nog lid van The Allman Brothers Band in het eerste decennium van deze eeuw. Trucks heeft het op de site van Rolling Stone over hoe hij als klein jongetje opkeek tegen de oom die een totaal ander leven leidde dan zij met hun eigen middenklassegezin. “Butch was altijd aanwezig. Hij was direct en ongelooflijk eerlijk.” En zijn huis in Tallahassee hing vol met gouden platen.

Hij vond het bijzonder om het podium te delen met zijn oom. Na diverse wederopstandingen hield de band in 2014 definitief op te bestaan. “Butch had er moeite mee toen we besloten te stoppen met de band. We hadden het al een paar keer aangekaart, en hij leek er vrede mee te hebben, maar het kwam toch hard aan. Het was zijn leven geweest. Hij was wel weer een band begonnen, Butch Trucks & The Freight Train Band, maar ik weet uit eigen ervaring dat het niet meevalt van scratch af te herbeginnen. Get back in the van and clubs, after seeing what he has seen and knowing what he knows.”

Claude Hudson 'Butch' Trucks: 11 mei 1947 – 24 januari 2017