Postuum: Bobby Womack, the last soulman

28 juni 2014

Soulzanger Bobby Womack is gisteren op zeventigjarige leeftijd overleden. Vorig jaar gaf de zelf benoemde last soul man nog een prachtig concert op North Sea Jazz. Zijn zoveelste comeback.

Het leven van Bobby Womack was vol hoogte- en dieptepunten. Zowel op artistiek gebied als op het persoonlijke vlak. Hij vertelde daarover drie jaar geleden nog uitgebreid over in een Heaven-interview met Peter Schong aan de vooravond van wat zijn laatste album zou blijken te zijn, The Bravest Man In The Universe. Dat begint met de woorden: de dapperste man in het universum is hij die in staat is al eerste te vergeven. Dappere woorden op een dapper album. Want Womack betrad aan de hand van Damon Albarn en Richard Russell een geheel nieuw gebied, waarin zijn vintage soul een huwelijk aanging met allerhande elektronica en beats. Het duo scheen met Womack alweer te werken aan een nieuw album.

Bobby Womack speelde gitaar bij Sam Cooke toen die begin jaren zestig de overstap maakte van de gewijde gospel naar de goddeloze gospel en zo aan de wieg stond van de soulmuziek. Je kunt stellen dat het artistieke leven van Womack gelijk opliep met dat van de soul. Van de hoogtijdagen eind jaren zestig en begin jaren zeventig tot de neergang met de disco, en de verschillende revivals in de jaren tachtig en negentig en deze eeuw. Verguisd en bewonderd.

Ik kocht The Poet en Home Is Where The Heart Is in de jaren tachtig – op vinyl nog – en was verkocht aan deze soulman in hart en nieren met een stem waarin zowel vreugde als verdriet doorklonk, vaak tegelijkertijd. Ik vond het prachtig dat zijn Across 110th Street de show stal op de soundtrack van Quentin Tarantino’s meesterwerk Jackie Brown. Ik smulde van Dayglo Reflection, zijn duet met Lana Del Rey op The Bravest Man In The Universe.

Zijn broer Cecil was bekender – van Womack & Womack –, en Bobby heeft nooit de erkenning gekregen die hij verdiende op grond van zijn artistieke inbreng als liedjesschrijver en gitarist. Zo scoorden The Rolling Stones hun eerste nummer 1 met diens It's All Over Now en schreef hij meerdere hits voor Wilson Pickett, terwijl hij sessiemuzikant was bij de opnamen van There’s A Riot Going On van Sly & The Family Stone.

Eigenlijk was Bobby Womack een beetje een loser, maar wel een dappere loser.

Bobby Womack 4 maart 1944 – 27 juni 2014