Postuum: George Duke

6 augustus 2013

De lijst van artiesten met wie de gisteren overleden toetsenist/producer/componist George Duke samenspeelde is lang en indrukwekkend. Veel popliefhebbers zullen zich hem herinneren van zijn samenwerking met Frank Zappa.

De in 1946 in Marin City, Californië geboren George Duke volgde een gedegen muziekopleiding aan het San Francisco Conservatory of Music. Trombone en compositieleer waren zijn hoofdstudies, maar hij excelleerde toch vooral op diverse toetseninstrumenten. Onder eigen naam bracht hij prachtige albums uit als Reach For It (1977) en A Brazilian Love Affair (1979), maar mogelijk nog indrukwekkender was hij als begeleider, producer en componist aan tal van andere producties.

Duke werkte in het begin van zijn muziekloopbaan nauw samen met de Franse jazzviolist Jean-Luc Ponty, later volgden coöperaties met andere jazzgrootheden, onder wie Al Jarreau, Sonny Rollins, Dexter Gordon en Dee Dee Bridgewater.

Duke’s muzikale territorium bestreek veel meer dan alleen jazz. Soul en funk behoorden net zo goed tot zijn terrein. Om nog maar te zwijgen van zijn onvergetelijke bijdragen aan albums als Over-Nite Sensation (1973) en Roxy & Elsewhere (1974) uit zijn tijd als toetsenist bij Frank Zappa’s Mothers of Invention.

Een belangrijke mijlpaal in Duke’s carrière vormt zijn samenwerking met bassist Stanley Clarke. Met de hit Sweet Baby brak The Clarke/Duke Project begin jaren tachtig door bij een groot publiek, met goed in het gehoor liggende jazzrock en rhythm 'n' blues. Jazzcritici mochten dan niet blij zijn met Duke’s geflirt met mainstream, de muzikant zelf leek er allerminst mee te zitten. Hij leverde trouwens geregeld ook ‘echte’ jazzalbums af en bleef bijdragen aan de muziek van anderen. Zo schreef hij Backyard Ritual voor Miles Davis. Zelf reken ik Duke’s samenwerking met de van oorsprong Braziliaanse zangerers Flora Purim tot zijn hoogtepunten.

George Duke: 12 januari 1946 – 5 augustus 2013