Postuum: Glen Campbell

10 augustus 2017

Glen Cambell is een van die Amerikanen van wie we hier geen idee hebben hoe groot ze ‘thuis’ zijn. Hier had hij een bescheiden rijtje hits, thuis meer dan tachtig, waarvan negen nummers 1 op de pop- en countrylijsten, de muziektakken die hij verenigde. Hij verkocht 45 miljoen platen, acteerde bescheiden in films, was een van Amerika’s beste gitaristen en een gelauwerde gastheer en gast in tv-shows. Glen Campbell overleed dinsdag 8 september aan de gevolgen van alzheimer.

Glen Travis Campbell kon geen noot lezen, leerde gitaarspelen van zijn oom Boo, zat al jong in popgroepen maar arriveerde relatief laat, hij was 24, in de professionele popwereld. Twee jaar later had hij een vaste plaats in The Wrecking Crew, geuzennaam voor een omvangrijke groep uitermate getalenteerde muzikanten. Ze speelden alles in wat beginnende groepen zelf niet op de plaat konden zetten, zoals The Monkees en The Byrds. Campbell speelde gitaar op hun overdonderende eerste single Mr. Tambourine Man, vermoedelijk kort nadat hij hetzelfde had gedaan voor The Beach Boys op Don’t Worry Baby. De gitaren op die twee songs zijn vrijwel identiek.

The Beach Boys waren zo tevreden Campbell’s inbreng dat ze hem vroegen als vervanger van Brian Wilson die toen al niet altijd in staat was mee op tournee te gaan. "Ik speelde bas en zong die hoge achtergrondstem, heerlijk", herinnerde Campbell zich. Wilson vond dat maar bescheiden. "Hij speelde beter gitaar dan iedereen en zong hoger dan ik." Een vaste plaats in The Beach Boys ambieerde hij niet, al had de groep hem daar graag gezien. Campbell was uiteraard weer present toen Brian Wilson The Wrecking Crew nodig had voor zijn ingewikkelde Pet Sounds.

Campbell’s eerste solohitje – het begin van die serie van ruim tachtig, en de bijbehorende bijna zeventig albums – was een cover van Buffy Sainte Marie’s Universal Soldier, hier en in Engeland een hit voor Donovan. De zanger Campbell verkondigde de vrede, de burger Campbell vond dat wie oproepkaarten voor militaire dienst verbrandde of daartoe zelfs maar opriep aan de galg hoorde. Een Democraat die wel eens Republikeins stemde, noemde hij zichzelf.

Solo verbond bij pop en country met elkaar. Zijn nummers gaven mij vaak dat onbestemde gevoel door Amerika te willen zwerven. Gentle On My Mind is een van de mooiste liedjes van verlangen ooit. Wichita Lineman, Galveston, By The Time I Get To Phoenix, Galveston en natuurlijk Rhinestone Cowboy, zijn grootste hit hier, ze vormen een respectabele best of.

De wereld leerde Glen Campbell beter kennen doordat hij nog één keer alles op alles zette nadat de doktoren in 2011 de diagnose alzheimer hadden gesteld. Hij ging op afscheidstournee met in de begeleiding onder anderen zijn dochter Ashley en zijn zoons Shannon en Cal. Bovendien gaf hij toestemming zijn leven met alzheimer op beeld vast te leggen. Dat leverde de ontroerende documentaire I’ll Be Me op, nog steeds te bekijken op Netflix.

Vijf jaar geleden nam Glen Campbell zijn laatste album op, toen het nog kon. Hij wilde zijn laatste momenten van muzikale grootheid benutten. De plaat kwam vorige maand uit: Adiós.

Glen Campbell: 22 april 1936 – 8 augustus 2017