Postuum: Percy Sledge

15 april 2015

Hij staat op pakweg honderd verzamelaars, en altijd met die ene wereldhit When A Man Loves A Woman. Percy Sledge kon veel meer, gevoelig gospels zingen bijvoorbeeld, maar dat ene nummer is zijn bijdrage aan de geschiedenis van de popmuziek. Vogelvlieg door zijn werk en ontdek twee zekerheden: zonder orgeltje kon hij niet, en hij kon live wat hij in de studio kon. Percy Sledge overleed gisteren thuis in Baton Rouge. Hij was 73.

Zo hoor je niks van een oude coryfee, zo kom je hem twee keer in een week tegen. Vorige week verzocht een vriendje me een mooie verzamelaar van Percy Sledge te vinden. Opgewekt begon ik aan de zoektocht. Geen sinecure, want van Percy Sledge zijn moedeloos makend veel verzamelaars verschenen, de ene titel nog wervender dan de andere. Luisteren op Spotify is wel noodzakelijk, want Percy Sledge heeft zijn nummers meer dan eens opgenomen, maar het gaat natuurlijk om die originele singles die vanaf de zomer van 1966 een jaar of vijf nogal indruk maakten.

Daar was, zo rond de eindexamentijd, When A Man Loves A Woman. Ingeleid door een eenvoudige hammond maakt Percy Sledge in de compositie van Marlin en Ivy Greene – zijn hofschrijfduo – duidelijk dat een verliefde man alles door de vingers ziet, althans van zijn geliefde. De enige die hem kan temmen is mama met haar vermaning Take Time To Know Her, een waardevol advies.

My Special Prayer is Percy Sledge’s derde grote hit, en de juiste verwijzing naar zijn gospelverleden. The Gospel Of Percy Sledge is een mooi ingetogen album, met altijd weer dat orgeltje. Hij houdt van God, van de bijbel en van de vrouwen, wat die hem ook flikken.

De jaren zestig en de begin jaren zeventig zijn goed voor hem. Daarna moet hij terug in de schaduw. In 1996 treedt hij daar nog één keer uit, met zijn indrukwekkende album Blue Night, geproduceerd in 1994, geholpen door onder anderen Bobby Womack, Mick Taylor – ooit een Stone – en Booker T’s Steve Cropper, altijd in voor werken met legendes. Het beste soulalbum van het jaar. Percy Sledge in de hemel.