Prachtig boek over Nits

29 december 2017

De Belgische radioman, reporter, fotograaf, muzikant en B&B-gastheer Pierre De Decker maakte samen met Henk Hofstede het prachtige boek ‘met NITS op reis’. Onontbeerlijk voor Nits-fans, maar zo liefdevol gemaakt dat het voor alle liefhebbers van popmuziek een aanrader is.

Aan de hand van impressies en ontmoetingen in diverse steden, vertelt Henk Hofstede over de carrière van Nits, opgericht in 1974. Hoe hun nummers zijn ontsproten aan en terug te voeren naar geografische plekken.

Henk Hofstede: “Door dat gespeel overal in de wereld kom ik bij toeval terecht op plekken die ik nooit zou prikken als vakantie. Dan ga ik lopen door de straten. Het gevoel dat je ‘s avonds speelt, maakt dat je niet alleen toerist bent. Op dat moment maak je deel uit van die stad. En soms schrijf ik daar achteraf een liedje over. Het is zelden een compleet verhaal, meer een in mekaar haken van beelden, ingevingen en herinneringen.”

Het idee voor ‘met NITS op reis’ ontstond nadat Henk Hofstede bij VRT Radio 1 een aantal verhalen kwam vertellen rond plekken op de wereld waar hij liedjes over schreef.

Een passage uit het boek over ‘Amsterdam’, waar de groep in 1974 werd opgericht

(…)

I am walking with Maria on a cold winter’s day / I’m dressed in black second-hand clothes. / She’s wearing a blue winter coat, C & A. / The river is a stillborn child. / Seagulls in a purple sky / We walk from the light into the darkness / Hands like ice. / Feet like ice

Het zijn herinneringen aan de wandelingen met mijn moeder, Walking with Maria, in ons buurtje achter de Weespertrekvaart en de Amstel. Die rivier is een levensader in de stad, die bevroor nog elk jaar. Daar ging ik schaatsen met mijn vriendje Peter. Dat was een belangrijke bezigheid in de winter. We woonden in de Celsiusstraat, daarna in de Fahrenheitstraat en ten slotte in de Réaumurstraat. Drie parallelstraten in de polder, een regio van temperatuurschalen zeg maar. Het was een typische arbeiderswijk van begin 1900. Mannen uit de provincie, waaronder opa Hofstede, trokken naar Amsterdam.

Naast ons, in het voorkamertje bij opa, formeerde ik mijn eerste eigen groepje. Daar zat Michiel al in. Dat klikte. Hij leek net Pete Townshend en kende dingen van The Who. We speelden Them en The Animals en bluesachtige spullen en maakten bandjes met voorzichtige idee.n en probeersels. Het waren absoluut magische momenten. Het ging nu en dan best hard maar dat was geen bezwaar. De buurt had altijd al iets met muziek. Mijn hele familie zong operette. Ik herinner me verjaardagsfeestjes met moeder en vader en massa’s nonkels en tantes die, vrolijk met borreltjes beneveld, vlekkeloos aria’s en duetten deden. Iedereen kende die stukken. Dat was indrukwekkend voor een klein jongetje. En een keer of twee per jaar was er in gebouw Frankendael in de Fahrenheitstraat een kunstendag met ballet, koor, fanfare en toneel. Soms was ik figurant en speelde op mijn Egmond-gitaar ‘Oh Carol’ van Neil Sedaka en ‘Kangoeroe Eiland’ van Het Cocktail Trio, iets van The Everly Brothers of The Blue Diamonds. We hadden getekende snorretjes en schmink en Spaanse hoeden op. Ik trad op! Een wonderlijk gevoel! Rob de Nijs en de Lords repeteerden in datzelfde verenigingslokaal. ZZ en de Maskers zaten een paar huizen verderop. Hun grote voorbeeld was Cliff Richard & The Shadows, die gitaarsound van Hank B. Marvin klonk fenomenaal. En Ria Valk woonde tegenover mijn school. Ze had een hit met ‘Hou je echt nog van mij, Rocking Billy?’. Haar pa reed ze, blits verkleed als cowgirl met vestje, hoed en laarsjes, naar de optredens. (…)

‘met NITS op reis’, wordt uitgegeven door Kdx BoOks! en is te koop via hun site of bij de merchandise van Nits tijdens hun optredens. Verkoopprijs €24,95; ISBN: 9789080921443. Auteur Pierre De Decker werkte voor VRT als muzieksamensteller, redacteur en reportagemaker voor de Nachtradio, Radio 2 en Radio 1. Hij schreef artikelen en interviews voor Brussel Deze Week, Agenda, De Tijd, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.