Puike bluesverzamelaar door de Stones

9 november 2018

Met de dubbelaar Confessin’ The Blues, die vandaag verschijnt, hebben The Rolling Stones een puike verzamelaar samengesteld met Amerikaanse blues. We komen bekende namen tegen, minder goden en ook artiesten die slechts weinigen zullen kennen.

De Engelse folkdiva Norma Waterson is geen fan van The Rolling Stones, meldde ze eerder dit jaar in Mojo. “I thought they were just stealing from black singers.” Tja, dat gold voor de beginperiode, maar al snel daarna ontwikkelde de band een eigen geluid. Van hun oerinvloeden maken de mannen overigens absoluut geen geheim, dat onderstreept Confessin’ The Blues nog eens overduidelijk.

De 42 songs bieden een staalkaart van traditionele, Amerikaanse blues, die in overleg met The Rolling Stones is samengesteld. Er zijn bekende songs van grootheden als Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Robert Johnson, B.B. King en Bo Diddley. En natuurlijk is ook Chuck Berry, grote inspirator van Keith Richards, van de partij. Er zijn nummers van net wat mindere goden, zoals Big Bill Broonzy, Otis Rush, en Mississippi Fred McDowell. En er is materiaal van onbekendere namen, zoals JayMcShann & Walter Brown, Amos Milburn en Big Maceo. Voor elke wat wils, dus.

Ronnie Wood tekende voor het fraaie artwork van het hoesje, het boekje biedt interessante informatie over de uitvoerende artiesten en tien procent van de opbrengst gaat naar Willie Dixon’s Blues Heaven Foundation, die de blues levend wil houden. Al met al dus een interessantere uitgave dan de ontelbare bluesverzamelaars die al op de markt zijn.

Diverse Artiesten: Confessin’ The Blues (BMG)