Punken met radiolegende Dr. Demento

24 januari 2018

De prijs voor de leukst vormgegeven release van 2018 lijkt al meteen in januari vergeven. Dr. Demento Covered In Punk is zo'n album waarvan alleen al bij het zien je mondhoeken automatisch omhoog krullen. Daar blijft het niet bij, de inhoud is ook nog eens om te smullen. Het project is een initiatief van de New Yorkse producer en muzikant John Cafiero.

De twee cd's (of drie elpee's) bevatten twee uur lang krankjorume punkrockversies van uiteenlopende nummers uit alle genres, op een enkeling na speciaal voor dit doel opgenomen. Onder de artiesten die bijdragen zijn The Misfits, The Vandals, Joan Jett, Fred Schneider (B52's), Los Straitjackets, Quintron & Miss Pussycat en Weird Al Jankovic. Alle tracks worden aan elkaar gepraat door Dr. Demento zelf, als ware het een van zijn fameuze radioshows.

Dr Demento

Het avontuur begon in 2013 toen John Cafiero het plan opvatte om de legendarische radiomaker Dr. Demento onder de aandacht te brengen van een nieuwe generatie muziekliefhebbers. De 'dokter' is sinds 1970 een creatie van Barret Hansen (1941), die is afgestudeerd als etnomusicoloog maar een andere richting insloeg. In zijn radioshows, waarin hij zijn luisteraars steevast begroet met 'Dementoids and Dementites', komt van oudsher het doorgaans minder 'radiovriendelijke' aanbod in de muziek aan bod, met speciale aandacht voor liedjes en artiesten waar op een of andere manier mee te lachen valt. Artiesten Barnes & Barnes, Larry 'Wild Man' Fisher, Napoleon XIV, Spike Jones en niet te vergeten Frank Zappa hadden altijd zijn warme aandacht. In 1976 stond hij aan de wieg van Weird Al Jankovic, later bekend om zijn doldwaze parodieën zoals Eat It naar Michael Jackson's Beat It. Maar ook de punk kwam al vroeg aan bod toen bij Dr. Demento's favoriete platenzaak de eerste singeltjes uit Engeland in de bakken lagen.

John Califeiro

John Cafiero, die als jochie al naar de shows van Dr. Demento luisterde, is de aangewezen persoon voor een dergelijk project. De veelzijdige New Yorker heeft een cv dat er niet om liegt: filmmaker (Big Money Hustlas met Insane Clown Posse, Ramones Raw), producer van o.a. The Misfits en Juicehead en punkrockzanger onder het alias Osaka Popstar. Verder is hij manager van The Misfits en beheert hij het erfgoed van wijlen Dee Dee Ramone, bassist en tekstschrijver van de legendarische punkband The Ramones. Tel daarbij zijn voorliefde voor comics en Japanse manga en het plaatje is compleet. De samenstelling, de productie, de uitvoering en het artwork, overal is over nagedacht, alles is tot in de puntjes verzorgd en draagt onmiskenbaar het stempel van de perfectionist die Cafiero is.

Toen ik tijdens een bezoek aan New York in augustus 2014 John Cafiero ontmoette, was hij al razend enthousiast over zijn Dr. Demento-project. Toch duurde het nog tot 12 januari van dit jaar voor het eindresultaat kon worden gepresenteerd.  "Het was veel werk om alles voor elkaar te krijgen," vertelde hij vorige maand per mail. "Vooral het 'clearen' van alle nummers was een hels karwei. Ik heb dat allemaal zelf gedaan. Mocht er een vervolg komen, dan besteed ik dat werk in elk geval uit."

Op Dr. Demento Covered In Punk staan heel wat pareltjes die verwijzen naar het roemruchte radioverleden van de hoofdpersoon. Neem het nummer Fish Heads, nu door Cafiero aka Osaka Popstar, maar in de jaren 70 gemaakt door Barnes & Barnes en uitgegroeid tot het meest aangevraagde nummer van de Dr. Demento-shows. Frank Zappa is vertegenwoordigd met twee nummer, waarvan het eerste - Disco Boy van het album Zoot Allures uit 1976 - nu in een punkversie wordt vertolkt door Missing Persons, de eighties band van zangeres Dale Bozzio die haar loopbaan weer dankt aan Zappa zelf. Van haar en ook van elke andere deelnemende artiest staat een bijdrage in het bijgevoegde, eveneens fraai vormgegeven boekje. En zo rijgt de dokter het ene bijzondere nummer aan het ander.

Star Trek

Maar de opvallendste bijdragen komen van twee veteranen van het tv-scherm. William Shatner (Captain Kirk in Star Trek), 86 inmiddels, gaat helemaal uit zijn dak in het nummer Garbageman van psychobilly garagepunkband The Cramps. En Adam 'The orginal Batman' West heeft de dag van zijn leven als hij het maffe nummer The Thing, oorspronkelijk van Phil Harris uit 1950 en later ook gecovered door Ray Charles en Danny Kaye, in een nieuwe jas mag steken. Niet lang na de opnamen, in juni 2017, overlijdt West op 88-jarige leeftijd.

Dr. Demento Covered In Punk is onder meer te bestellen via https://dementedpunkmerch.com/