Rabbit Rabbit, toegankelijke avant-garde

21 november 2013

Goede avant-garde, die enerzijds stekelig genoeg is om volop te verrassen, maar anderzijds ook voldoende toegankelijk is om te bekoren, die vind je niet gemakkelijk. Daarom was ik maar wat blij toen ik Rabbit Rabbit ontdekte. In de basis bestaat deze Amerikaanse formatie uit het echtpaar Carla Kihlstedt (zang, viool, ook bekend van Tin Hat Trio) en Matthias Bossi (zang, drums, toetsen en basharmonica), die samen ook actief zijn als Sleepytime Gorilla Museum. Ze hebben gewerkt met onder anderen Tom Waits, Madeleine Peyroux en Tracy Chapman, en laten zich als Rabbit Rabbit soms assisteren door Jon Evans op (bas)gitaar en lap steel.

Tegen betaling kun je je abonneren op hun nieuwsbrief en iedere maand een nieuw nummer downloaden via hun Rabbit Rabbit Radio. De eerste elf zijn gebundeld op Rabbit Rabbit Radio, Volume 1 en vormen samen een fascinerende mix, die herinnert aan Art Bears en Slapp Happy/Henry Cow (Fred Frith levert een bijdrage op gitaar) en aan de tweede cd van Lilium. De sfeer is over het algemeen vrij ingetogen, al zijn er ook steviger momenten (Newsreel doet bijvoorbeeld denken aan Murder By Death). Sommige nummers spreken onmiddellijk aan, zoals het aangrijpende In The Dead Of Night (bekijk de video), maar dat geldt lang niet voor alle stukken, waardoor deze cd meerdere draaibeurten nodig heeft om hem op waarde te kunnen schatten. Maar als je even doorbijt, is dit misschien wel je plaat van het jaar. In het komende nummer van Heaven vind je een recensie.

Rabbit Rabbit Radio, Volume 1, dat nummers uit 2012 bevat, is te bestellen op www.cdbaby.com, waar je ook stukjes kunt beluisteren. Waarschijnlijk verschijnt de opvolger, met materiaal uit 2013, kort na de jaarwisseling. Op YouTube vind je diverse video's.