Ramblin’ Roots: legendes en nieuwkomers

16 oktober 2018

Komende zaterdag 20 oktober staat de Utrechtse muziektempel TivoliVredenburg in het teken van roots en americana met het eendaagse festival Ramblin’ Roots. We zien uit naar legendes en talentvolle nieuwkomers. Op het eerste gezicht lijken echt grote namen te ontbreken op sfeervolle festival, dat behalve in de vele zalen ook huishoudt op de binnenpleinen en gangen. De mix van oude garde en jong talent is zeer veelbelovend.

Om met de oude garde te beginnen. Wat te denken van Steve Forbert die bij zijn debuutalbum in 1978 meteen het etiket ‘nieuwe Dylan’ opgeplakt kreeg. Zulke aanbevelingen werken meestal niet in je voordeel, zoals ook menig Belgisch wielertalent ten onder is gegaan aan het juk van ‘de nieuwe Merckx‘. De grote doorbraak is er nooit gekomen voor Forbert, maar desalniettemin heeft hij een memorabel oeuvre opgebouwd met poëtische songs die door fijnproevers op waarde worden geschat. Afgelopen jaren kampte hij met grote gezondheidsproblemen – kanker – waardoor hij lang niet kon optreden. Op Ramblin’ Roots geeft hij zijn enige Nederlandse concert.

David Olney is hier al vaak te zien geweest. Een van zijn mooiste albums is Live In Holland (1995). Hij is een singer-songwriter uit de premier league, hing rond met de guys zoals Townes Van Zandt, Guy Clark en Rodney Crowell. Zijn liedjes zijn vaak verhalen op zich en onverslijtbaar. Nummers als Deepel Well, Roses, 1917 en Barrymore Remembers ontroeren en imponeren iedere keer weer.

Howe Gelb is eigenlijk een genre op zichzelf, al is hij in zijn lange carrière diverse muzikale paden ingeslagen. Van woestijnrock – Joey Burns en John Convertino, de voormannen van Calexico, zijn begonnen in zijn band Giant Sand – tot late afternoon jazz. Je weet nooit helemaal zeker wat je bij een optreden te horen krijgt, en juist dat maakt het spannend.

De spannendste nieuwkomer is in onze ogen de Texaan Garrett T. Capps die met zijn recent verschenen album In The Shadows (Again) beslist hoge ogen gaat gooien in de jaarlijstjes met beste albums. Met zijn psychedelische country treedt hij in de voetsporen van Doug Sahm en Sturgill Simpson. En het mooie is, hij komt met band.

Levi Parham en Chris Blevins zijn vertegenwoordigers van de nieuwe generatie rootsmuzikanten uit de staat Oklahoma, home state van hun illustere voorgangers Woody Guthrie en J.J. Cale. Parham was al eerder te zien op Ramblin’ Roots. Dat hij is teruggevraagd is natuurlijk een goed teken.

De ‘nieuwe’ vrouwen worden aangevoerd door Pieta Brown en Chastity Brown – geen familie overigens. Pieta Brown is de dochter van Greg Brown, een grootheid in de Amerikaanse singer-songwriterscene. In haar geval is het dus een kwestie van de appel valt niet ver van de boom. Dochter heeft uiteraard niet de bariton van vader maar wel een stem die ontroert. Bovendien treedt ze op met Lucie Thorne, een authentiek talent uit Australië.

Chastity Brown groeide op in een trailerpark met een kwade stiefvader. Geen omstandigheden om te romantiseren, maar zoals vaker bleek de moeilijke jeugd een goede voedingsbodem voor doorleefde muziek.

Natuurlijk er is muzikaal nog veel meer te beleven op Ramblin’ Roots, een van de topfestivals op rootsgebied. Ga voor programmaoverzicht en tickets naar de festivalsite. 

Ramblin’ Roots: zaterdag 20 okotober van 15.00 uur tot middernacht in TivoliVredenburg, Utrecht, tickets zijn €46,50 (inclusief servicekosten en garderobe).