Ramblin' Roots (1): blues, soul en americana

5 oktober 2014

Goed nieuws voor wie het verdwijnen van Blue Highways betreurt. Het Utrechtse americanafestival is terug, al is het dan in een andere gedaante. Ramblin’ Roots heet het nieuwe eendaagse muziekfestijn dat zaterdag 18 oktober in het fonkelnieuwe TivoliVredenburg wordt gehouden.

In een nog niet zo grijs verleden huisde muziekcentrum Vredenburg twee gerenommeeerde rootsfestivals. Blue Highways begeleidde in de  jaren nul de opkomst van de americana, de vitale mix van rock, country, folk en singer-songwriters. En de Blues Estafette haalde eenmaal per jaar bekende en minder bekende blues- en soulzangers naar ons land. Zo maakte Bettye LaVette via dat festival haar comeback.

Tijdens de totale metamorfose van het muziekcentrum – die jaren in beslag nam – wisten de festivals niet te overleven. Maar de interesse en liefde voor de Amerikaanse rootsmuziek was natuurlijk niet verdwenen. Het nieuwe muziekpaleis, met zijn vele zalen, ruime gangen en foyers is een bij uitstek geschikte locatie voor een eendaags festival met een brede progammering.

Op Ramblin’ Roots is een boeiende mix te horen van blues- en soulartiesten die op de Blues Estafette niet zouden hebben misstaan: Robert Cray, Lee Fields, Otis Gibbs, Eric Sardinas. Zij delen het programma met singer-songwriters die de show gestolen zouden hebben op Blue Highways: Mary Gauthier, Thomas Dybdahl, Greg Trooper, Gregory Page.

Er valt dus veel te genieten voor zowel blues- en soulfans als voor liefhebbers van de betere singer-songwriters. Maar het allermooist is natuurlijk om na te hebben geswingd bij Lee Fields, het zaaltje binnen te lopen waar Mary Gauthier je kippenvel bezorgt met haar poëtische bezongen zielenroerselen.

Ramblin’ Roots op zaterdag 18 oktober in TivoliVredenburg, Utrecht van 16.00 uur tot ca. 2.00 uur. Tickets à € 37,50 zijn online te bestellen.