Ramblin' Roots-tip 1: Bombino

16 oktober 2016

De hypnotiserende gitaarrock van Omara Moctar (36) alias Bombino klinkt een stuk pittiger dan het de laatste jaren wat sloom geworden Tinariwen. Die Malinese band vestigde een klein decennium terug de aandacht op de typische Toeareg-sound, gemaakt door de gelijknamige Berberstam in de woestijn van Mali, Niger, Libië en Algerije. Tinariwen sloeg aan in Europa. Op de beste momenten kon je in trance raken van hun repeterende en meeslepende muziek. Alleen moesten Ibrahim Ag Al Habib en consorten niet te veel blowen, want dan werden hun concerten nogal eens een suffe bedoening. De jongere Bombino kwam een jaar of vijf geleden dan ook als geroepen. Zijn band peperde de Toearegsound weer hoognodig op.

“Ik mag hopen dat het straks wat warmer is bij jullie”, laat een rillende Omara Moctar zich ontvallen. Hij zal met zijn band weer vaak optreden, want live werkt Bombino’s muziek nog beter dan op de plaat. “Nee, daar heeft Dan niet zoveel mee te maken gehad”, antwoordt hij op de vraag in hoeverre Dan Auerbach van The Black Keys verantwoordelijk mag worden geacht voor het zwaarder aangezette geluid. Sterker zelfs, over het door Auerbach geproduceerde Nomad blijkt Moctar helemaal niet zo te spreken. “Na drie dagen vond Dan dat het goed was, terwijl ik het idee had dat we nog demo’s aan het maken waren. Ik heb me te veel aan hem uitgeleverd. Maar ja, ik voelde me ook wel een beetje geïntimideerd. Hij is zo’n grote jongen en daarbij nog opnemen in een stad met historie als Nashville, dat maakte allemaal behoorlijk wat indruk op mij.” In weerwil van Moctar’s twijfels werd Nomad een internationaal succes dat, en daar toont hij zich dan wél blij mee, nog meer deuren opende.

Azel heet het dit voorjaar verschenen album dat voortkwam uit de samenwerking tussen Bombino en Dave Longstreth, de voorman van de New Yorkse band Dirty Projectors. De opnamen vonden plaats in in een soort boerderij, waar ze ook verbleven. “Een beetje zoals thuis, tussen de kippen en de geiten”, vertelt Moctar. Zo vertrouwd als de omgeving aandeed, zo anders moest de muziek worden. “Ik wou wat meer met reggaeritmes doen, mijn eigen variant toeareggae, die ik live al wel had uitgeprobeerd. En ik wilde meerstemmige zang, harmonieën die nieuw zijn voor Toearegmuziek.”

De uitgebreide versie van dit interview staat in het nieuwe nummer van Heaven. Daarin ook vraaggesprekken met onder anderen Robert Ellis, Ethan Johns, Amanda Pearcy, Nynke Laverman, Ryley Walker, Allah-Las en Barrelhouse.

Ramblin’ Roots op zaterdag 22 oktober van 16.00 – 0.30 uur in TivoliVredenburg, Utrecht. Het programma vindt plaats in de zalen Ronda, Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine en op de pleinen tussen de zalen. Tickets € 40,-. Zie voor het volledige programma en tickets de festivalsite.

Bombino live: 22 oktober op Ramblin' Roots, Utrecht; 23 oktober in Paard van Troje, Den Haag; 28 oktober in Fluor, Amersfoort; 29 oktober in De Centrale, Gent; 30 oktober in Bird, Rotterdam.