Ramblin' Roots-tip 2: Richmond Fontaine

17 oktober 2016

De vooral in Europa gewaardeerde americanaband Richmond Fontaine uit Portland, Oregon is in 1994 opgericht door zanger-gitarist Willy Vlautin samen met bassist Dave Harding, die de groepsnaam ontleende aan een hippie door wie hij uit de brand werd geholpen toen hij met panne was gestrand in de woestijn van Baja California. De mix van rock, punk, country en folk klinkt dankzij producer J.D. Foster voor het eerst uitgebalanceerd op het vierde album Winnemucca (2002) met onder meer Northline, de latere titel van Vlautin’s tweede roman, waarvan hoofdpersonage Allison Johnson weer is vernoemd naar een nummer op het nog sterkere Post To Wire (2004), waarop in Barely Losing de naam valt van een hotel in Reno, Nevada dat de titel zal worden van het minstens even geslaagde The Fitzgerald (2005). Tijdens de Europese tournee achter laatstgenoemd album wordt Vlautin in Engeland benaderd door een literair agent van een gerenommeerde uitgeverij, die beïndrukt door zijn verhalende teksten een boekenschrijver in hem ziet, wat in 2006 leidt tot de succesvolle en in 2013 verfilmde debuutroman The Motel Life. Het kleurrijk gerrangeerde Thirteen Cities (2007) geldt als het absolute meesterstuk van het elftal studioplaten, al mag ook het conceptalbum The High Country (2011) zeker niet ongenoemd blijven. Richmond Fontaine is te pas en te onpas vergeleken met Uncle Tupelo en het daaruit voortgesproten Son Volt, terwijl Vlautin als tekstdichter door het hoogstaande Britse dagblad The Independent eens raak werd getypeerd als ‘the Dylan of the discolated’.

In de nieuwe Heaven een portret van Richmond Fontaine-voorman Willy Vlautin doorJohn Schoorl. Verder interviews met onder anderen Robert Ellis, Ethan Johns, Bombino, Nynke Laverman, Ryley Walker, Allah-Las en Barrelhouse.

Ramblin’ Roots op zaterdag 22 oktober van 16.00 – 0.30 uur in TivoliVredenburg, Utrecht. Het programma vindt plaats in de zalen Ronda, Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine en op de pleinen tussen de zalen. Tickets € 40,-. Zie voor het volledige programma en tickets de festivalsite.

Richmond Fontaine live: 22 oktober op Ramblin’ Roots, Utrecht; 23 oktober in Vera, Groningen.