Ramblin' Roots-tip 5: Amanda Pearcy

21 oktober 2016

De muziek van Amanda Pearcy grijpt je bij de keel, zo indringend zingt ze haar veelal pijnlijk persoonlijke teksten. Dat het leven haar niet spaart, houdt ze niet verborgen. “Ik kan geen verhalen vertellen die ik zelf niet heb meegemaakt. Maar ik beschrijf mijn ervaringen niet expliciet. Ik gebruik veel metaforen, waardoor de luisteraar niet echt kan opmaken waar het precies over gaat. Meestal vertel ik tijdens concerten wat over de achtergrond van een nummer in de hoop dat mensen zich gesteund voelen als ze horen van mijn situatie en dat ik er uiteindelijk doorheen kom.”

Het schrijven doet ze niet volgens een vaststaand stramien. “Wat dat betreft ben ik een nogal ongestructureerd persoon. Zinnen of gedachten noteer ik op stukjes papier. Na verloop van tijd voeg ik er een aantal bij elkaar en zo ontstaat een tekst. Geen opschrijfboekje, geen laptop en vooral geen rijmwoordenboek.” Grinnikend: “Dat is in mijn ogen valsspelen.”

Het maken van haar jongste album An Offering duurde vier maanden, beduidend minder dan de twee jaar die voorganger Royal Street kostte. De plaat kent een meer bluesy geluid dan de voorgangers. “Het komt zoals het komt. Het kan zijn dat ik werd beïnvloed door waar ik op dat moment naar luisterde. Blues en rock hoor ik sowieso vaker dan country. Daar dans ik zo nu en dan op, maar een heel album trek ik niet. Tenzij het Dwight Yoakam is, dat lukt nog wel.”

Met het eindresultaat was ze meer dan blij. “Ik dacht: oh my god, this album is kickass! Tegelijkertijd was ik bang dat mensen het niet zo goed zouden vinden als Royal Street. Iedereen reageerde daar zo enthousiast op en An Offering is toch behoorlijk afwijkend. Een tikje zenuwslopend was het wel tot aan de recensies.” Haar angst bleek ongegrond. “Wie weet is het volgende album wéér anders. Of mensen het goed vinden of niet, maakt me uiteindelijk niet zoveel uit. Ik doe wat ik doe.”

De uitgebreide versie van dit interview staat in het nieuwe nummer van Heaven. Daarin ook vraaggesprekken met onder anderen Robert Ellis, Ethan Johns, Bombino, Nynke Laverman, Ryley Walker, Allah-Las en Barrelhouse.

Ramblin’ Roots op zaterdag 22 oktober van 16.00 – 0.30 uur in TivoliVredenburg, Utrecht. Het programma vindt plaats in de zalen Ronda, Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine en op de pleinen tussen de zalen. Tickets € 40,-. Zie voor het volledige programma en tickets de festivalsite.

Amanda Pearcy live: 20 oktober in De Spieghel, Groningen; 21 oktober in V11, Rotterdam; 22 oktober op Ramblin' Roots, Utrecht.