Ramona Falls steekt cd in bijzondere cover

7 augustus 2012

Het is vooral een fenomeen van de jaren zeventig: de gimmick-cover, oftewel de platenhoes waaraan op een speelse wijze iets extra’s is toegevoegd. Denk aan Stand Up van Jethro Tull, waarbij je de band recht overeind ziet komen als je de klaphoes openvouwt, aan de ritssluitinghoes van Sticky Fingers van The Rolling Stones of aan Thunderbox van Humble Pie, waarbij je door een sleutelgat kunt gluren naar een mooie meid op de wc.

Zo’n opvallend hoesje wordt voor cd’s helaas zelden gebruikt. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik zag hoe Prophet, de tweede cd van Ramona Falls, is verpakt. De cd is gestoken in een kartonnnen hoesje (dat je uit elkaar moet vouwen om te zien waar hij is opgenomen en wie er meespelen) met een uitgespaarde sleuf. Het idee is dat je een vraag stelt, de cd ronddraait en dan het antwoord van de ‘Prophet’ in de uitsparing ziet verschijnen, zoals ‘Imagine Yourself Younger’, of ‘Actually Not Impossible’. De cd zelf wordt deels omhuld door een ingenieus bedrukt, geknipt en gevouwen stukje papier: een ‘never ending card’, die er steeds anders uit ziet als je hem anders vouwt. Zie bijgaande clip.

Leuk allemaal, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de muziek. En die is helemaal top, waarbij vooral opvalt dat Ramona Falls (voorheen vooral een project van voormalig Menoma-lid Brent Knopf met heel veel vrienden) een echte band is geworden en dat de muziek nog rijker, voller en avontuurlijker is dan op het geweldige debuut Intuit uit 2009. Van ontroerend tot opwindend, van timide pop tot uitgesponnen progrock, waarbij namen door het hoofd flitsen van groepen als Grandaddy, Porcupine Tree, Radiohead en The Shins.

Een recensie van Prophet van Ramona Falls verschijnt in de komende Heaven, vanaf 15 augustus in de kiosk.