Ramones: 40th Anniversary Deluxe Edition!

3 oktober 2016

Ramones, het debuutalbum. Die onversneden punkrockklassieker van nog geen half uur waarmee het begon, in de grauwe straten van New York. Deze herdenking komt twee jaar na veertig jaar Ramones, de band (1974-1996). Bij die mijlpaal stond New York passend stil met een tribute show in zaal Bowery Electric, op een steenworp van de tot winkel verbouwde club CBGB's, de bakermat van hopen New Yorkse bands, inclusief The Fast Four. Van het oorspronkelijke kwartet Ramones kan niemand meer mee vieren. Zanger Joey Ramone overleed 15 april 2001, bassist Dee Dee (2002), gitarist Johnny (2004) en drummer-producer Tommy (2014) volgden hem naar punkrock heaven. Ook lichtman annex creative director Arturo Vega, hij ontwierp het wereldberoemde logo, is sinds 2013 niet meer. Maar, in de woorden van longtime tourmanager Monty Melnick, 'the memory ramones'

De wereldwijde Ramones-fanbase staat graag uitvoerig stil bij elk ijkpunt. De Joey Ramone Birtyhday Bash op 19 mei in New York, de jaarlijkse Johnny Ramone Memorial op de Hollywood begraafplaats in Los Angeles, de release van een van de veertien studioalbums, een geboorte- of sterfdag, een zoveelste boek, alles grijpen ze aan om de herinnering levend te houden. Drie nog levende ex-Ramones - drummers Marky en Richie en bassist CJ - touren non-stop met het overbekende repertoire. Ze beseffen dat ze nooit in de buurt komen van wat de Ramones eigenlijk was: een ondoordringbare muur van geluid met een unieke klank. Dat bevestigt, voor de fans niet voor het eerst, de 40th Anniversary Deluxe Edition van het debuut, met drie cd's en één elpee.

Op de elpee, net als op de tweede helft van cd 1, een splinternieuwe, overdonderende monomix van de veertien nummers. Right in your face. Zó had het volgens de oorspronkelijke producer Craig Leon al in 1976 moeten klinken. Maar ja, alles was net ingericht op stereo, dus voegde hij zich. In het bijgeleverde boekwerkje vertelt Leon uitvoerig over het opnameproces in Radio City Music Hall en de technische afwerking, tot en met de mastering door Greg Calbi. Voor één foefje wilde hij naar Apple Studios in Londen, maar geen geld – 6500 dollar kregen de nieuwkomers. Veertig jaar na dato kon Leon alsnog de klus klaren. Samen met Tommy Ramone heeft hij tijdens dat opnameproces in voorjaar 1976 de definitieve sound van de band gecreëerd. Illustratief is de evolutie van Chain Saw. Van een nichterig gezongen demo naar een ijzingwekkend moordlied, waarin Joey wél de juiste toon aanslaat en de gierende kettingzaag het nummer vervolmaakt. Volgend jaar dubbel feest: in 1977 verschenen Leave Home en het absolute meesterwerk Rocket To Russia. Kan niet wachten.

Ramones: Ramones (40th Anniversary Deluxe Edition) is uitgebracht door Rhino/Warner.