Record Palace: 30 jaar vinylliefde

31 augustus 2018

De Amsterdamse platenzaak Record Palace, schuin tegenover Paradiso, bestaat in september 2018 dertig jaar en viert deze mijlpaal op 7 september in Paradiso met een aantal muzikanten die als klant in de winkel komen.

Record Palace opende in 1988 zijn deuren in een voormalige stomerij. De zaak werd gerund door de Amerikaanse Belg Joe Schwab, eigenaar van platenzaak The Collector in Brussel, en Jan van Dorsten. Een paar jaar later hield Joe Schwab (inmiddels overleden) het voor gezien. Record Palace werd een éénmanszaak van Jan van Dorsten, die een heel leven in de muziek achter de rug had. Begonnen als roadie van de Delftse band Tee-Set ging hij later werken als barman en DJ in hun discotheek Belle Amie in Scheveningen. Later begon hij vinyl te verkopen op diverse platenbeurzen.

Door de ligging van Record Palace tegenover Paradiso komen veel artiesten de winkel bezoeken. Een hele wand vol gesigneerde platen is het bewijs. Veel e muzikanten zijn regelmatig terugkerende klanten geworden, zoals Paul Weller, Lenny Kaye (Patti Smith), Billy Corgan (Smashing Pumpkins) en de Brazilliaan Ed Motta. Henry Rollins schreef ooit: ”I have never been able to leave this place without amazing records.” Recent nog schafte Mike Scott (The Waterboys) voor een klein kapitaal aan vinyl aan en stak later op de avond op het podium de loftrompet over Record Palace. Cineast Quentin Tarantino bezocht de zaak in de jaren negentig.

De feestelijke avond – en nacht – zal worden gepresenteerd door popjournalist Jan Vollaard (o.a. NRC Handelsblad). Polle Eduard, Michel van Dijk, Ferdinand Bakker, Max Meser, Tim Knol
 en vele anderen komen spelen en hun eer bewijzen aan 30 jaar vinylliefde.

30 Jaar Record Palace: vrijdag 7 september in de Kleine Zaal van Paradiso; aanvangstijd 22.00 uur. Tickets zijn alleen nog verkrijgbaar bij Record Palace, Weteringschans 33A, Amsterdam voor 5 euro, inclusief lidmaatschap