Record Store Day

8 april 2013

Zaterdag 20 april is Record Store Day, waarbij de onafhankelijke platenzaak in het zonnetje staat. Veel bands zullen die dag in de winkels optreden en er verschijnen veel bijzondere releases, vooral op vinyl.

Het Belgische Triggerfinger is voortrekker van Record Store Day 2013 in de Benelux. Hun affiniteit met muziek, vinyl in het bijzonder en de onafhankelijke platenzaak maakt hen geknipt voor de job. Triggerfinger brengt die dag een speciale 10” uit, waarop ze een 12.28 minuten durende cover doen van Driveby van Neil Young.

Het idee voor 
Record Store Day is zes jaar geleden ontstaan in de Verenigde Staten en overgewaaid naar Europa. In alle muziekspeciaalzaken is wat te beleven. Er worden zogeheten ‘instores’ gegeven door meer dan honderd artiesten. Ze treden op tussen de platenbakken. Je zou Record Store Day, waaraan 85 winkels meedoen en dus even zo veel podia, het grootste popfestival van Nederland kunnen noemen.


Bovendien worden er honderden speciale uitgaves uitgebracht – vooral op vinyl dat aan een sterke opmars bezig is. De uitgaven komen veelal in een gelimiteerde oplagen. Music On Vinyl, een Nederlands label dat alleen vinyl uitbrengt, heeft tal van uitgaven aangekondigd, waaronder mono-edities van Miles Davis’ Milestones, Round About Midnight en Someday My Prince Will Come, een bijzondere Best Of van Shuggie Otis, en een album met live-medleys van Sly & The Family Stone.