Regen hoort niet in de ultieme zomersong

10 augustus 2015

In The Summertime van Mungo Jerry en Summer In The City van The Lovin’ Spoonful - dat zijn de enige twee ultieme zomersongs die meer dan één keer zijn genoemd door medewerkers en redactie voor de nieuwe Heaven-rubriek De Tien.... De tien geselecteerde nummers staan in de nieuwe Heaven, over tien dagen in de winkel. Hieronder een grotere greep uit het aanbod van rijp en groen – vooral rijp, want zomerhits zijn vrijwel altijd verbonden met jong en zon. Regen hoort niet, behalve in de sombere zomerhit It Might As Well Rain Until September van Carole King. Stuur ons uw ultieme zomersong.

Vraag naar de ultieme zomersong en ze stromen binnen, in alle vormen. De één zegt het in een paar regels, de ander komt met een mini-essay. Ludo Diels bijvoorbeeld, over I Love L.A. van Randy Newman:

"De zomer is de hofnar der jaargetijden. Een seizoen zonder talent voor melancholie. Er valt geen blad van de boom en er is licht, véél licht. Maar de hofnar weet beter. Er komen andere tijden. Randy Newman belichaamt voor mij de idiot savant van de popmuziek. Hij gebruikt ironie, speelt cynisme, maar ís beslist niet ongevoelig. In I Love L.A. bezingt hij de stad waar hij vandaan komt, alle clichés van stal halend: The Beach Boys, de hete,de  droge Santa Ana wind en de zwierige zomerse vrouwen, allemaal paraderen ze voorbij in die typische jaren tachtig synthesizer bombast. Ik hoorde het voor het eerst in de auto in San Diego, waar ik als middelbare scholier een jaar zou blijven. Rijdend met het raam open, of nog beter in een cabrio, laat zich dit nummer het best beluisteren. Zowel in Southern California als in Zuid-Limburg. Muziek als een zomerliefde die nooit overgaat."

Geert Henderickx heeft geen zomerfavoriet, maar herinnert zich wel de Summer Of Love aan de transistorradio:

"Op zonovergoten zondagmiddagen in de tuin zitten luisteren naar de Fabulous Fifty, de nephitlijst van zeezender Radio 227. Ik hoorde op 4 juni op de transistor onder meer A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum, Waterloo Sunset van The Kinks, Take Her Home van de Ro-d-ys, When I Was Young van Eric Burdon & The Animals, Carrie Anne van The Hollies, Pictures Of Lily van The Who, Don’t Sleep In The Subway van Petula Clark, Then I Kissed Her van The Beach Boys, Paper Sun van Traffic, The Happening van The Supremes, Sweet Soul Music van Arthur Conley, Strange Brew van Cream, My Back Pages van The Byrds, The Wind Cries Mary van de Jimi Hendrix Experience, See Emily Play van Pink Foyd en, last but not least, het vergeten Windy van de Assocation, mijn stiekeme favoriet. Alleen al bij het lezen van die titels weet ik weer dat ik mij eerder en later in mijn leven nooit zozeer ergens op heb verheugd als juist in die dagen. Want niets was al geweest, alles moest nog komen."

Zomer en jeugd, zomer en eindexamen, zomer en geslaagd. Lees Joop van Rossem"

J:e bent veertien, hebt zeven weken vakantie en woont naast een kanaal dat de Maas verbindt met de Osse haven. Het is de zomer van 1970 en hij mag er wezen – een zomer zwemmen en varen. De soundtrack is In The Summertime met tekstregels als In the summertime when the weather is hot, we go fishin' or swimmin' in the sea. Goed, het was het kanaal, maar het plezier was er niet minder om."

Eric van Domburg Scipio kiest ook Mungo Jerry, met net als Joop van Rossem Summer In The City van The Lovin’ Spoonful als waardige vervanger.

Veel oud werk, inderdaad. The Ketchup Song van Las Ketchup is met voorsprong de jongste, gevolgd door I Wanna Wake Up With You van Boris Gardiner.

Stuur ons uw zomerhit, in één regel of in langere vorm, poëtisch, prozaïsch – wij maken plaats op de site: redactie@popmagazineheaven.nl.