Return To Sender: de doden van januari en februari 2017

2 maart 2017

Return To Sender is de eregalerij voor de muziekdoden op de Heaven-site. Van tijd tot tijd geven we een update. De ‘groten’ krijgen zo snel mogelijk na hun overlijden een apart herdenkingsverhaal, op de site of in het blad.

Sylvester Potts 6 januari 2017 • Lid van The Contours, een van de eerste Afro-Amerikaanse soulgroepen op Motown. Ze scoorden een miljoenenhit met Do You Love Me, in 1962 en nogmaals in 1988. De groep kende veel bezettingen, waarin Potts telkens verdween en opdook. De groep heeft opgetreden tot 2004.

Buddy Bregman 9 juli 2930 – 8 januari 2017 • Louis Isidore Bregman componeerde, arrangeerde en produceerde. Hij werkte met groten uit de jaren vijftig en zestig, onder wie Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Bobby Darin, Paul Anka en Peggy Lee.

Peter Sarstedt 10 december 1941 – 8 januari 2017 • Peter Eardley Sarstedt, geboren in New Delhi, India haalde in 1969 de top van de hitparades met Where Do Go To (My Lovely)?, een lang verhalend lied, eigenlijk niet bedoeld als single. Het won dat jaar de Ivor Novello Award voor beste song van het jaar, samen met David Bowie’s Space Oddity, dj John Peel sprak van het slechtste nummer ooit. Frozen Orange Juice bracht het tot de Engelse top tien. Peter Sarstedt, Eden Kane en Robin Sarstedt zijn de enige drie broers die solo de Engelse top drie hebben gehaald. Eden Kane haalde nummer 1 met Well I Ask You (1961), Robin Sarstedt nummer 3 met My Resistance Is Low (1976).

Tommy Allsup 24 november 1931 – 11 januari 2017 • Tommy Douglas Allsup speelde in The Crickets, de band van Buddy Holly. Ritchie Valens en hij gooiden een muntje op wie mee mocht met het vliegtuigje, waarin Waylon Jennings zijn plaats had afgestaan aan de zieke The Big Bopper. Allsup moest met de bus, Valens stapte in het vliegtuig dat neerstortte op 3 februari 1959, volgens Don McLean the day the music died.

Larry Steinbachek 12 januari 2017 • Lid van het Britse synthpoptrio Bronski Beat, met Jimmy Sommerville en Steve Bronski. Hun grootste hit was Smalltown Boy in 1984. Alle drie de leden droegen openlijk hun homoseksualiteit uit. Steinbachek was 56 jaar.

Mike Kellie 24 maart 1947 – 18 januari 2017 • Michael Alexander Kellie’s carrière beslaat ruim een halve eeuw. Hij was lid van The V.I.P.s, Spooky Tooth en The Only Ones en een gewild sessiemuzikant voor onder anderen The Who, George Harrison, Peter Frampton, Traffic en Jerry Lee Lewis.

Greg Trooper 13 januari 1956 – 15 januari 2017 • Greg Trooper, de troubadour met het hoedje, was populair bij zijn collega’s en had een vast plekje in Heaven’s hart. Zijn carrière kwam net weer op gang toen hij de diagnose alvleesklierkanker kreeg. Lees ook Greg Trooper gisteren begraven.

Maggie Roche 26 oktober 1951 – 21 januari 2017Margaret A. Roche legde met haar lage alt de basis voor de kenmerkende samenzang van de zusjesgroep The Roches, maar haar stembereik was veel groter. Ze droeg prachtige composities bij, niet zelden gekozen als titelnummers van cd’s, zoals A Dove en Can We Go Home Now, over de ziekte van Alzheimer, waaraan hun vader John leed. Maggie en Terre Roche stopten rond 1970 met school en begonnen een duo. Een cursus liedjes schrijven van Paul Simon bracht alles in een stroomversnelling. In 1975 verscheen de elpee Seductive Reasoning en verzorgden ze achtergrondzang op Simon’s album There Goes Rhymin’ Simon. Met jongste zusje Suzzy vormden ze daarna The Roches. Maggie zong, speelde gitaar en toetsen, maar bleef altijd enigszins in de schaduw. Suzzy omschrijft haar zus als iemand die op zichzelf was, gevoelig en verlegen maar enorm intelligent en humorvol. Een van haar mooiste composities vind ik My Winter Coat, een minutenlange ode aan haar winterjas – vooral over kleine dingen schreef ze prachtige liedjes. (Jos van Doorn)

Pete Watts 13 mei 1947 – 22 januari 2017 • Basgitarist Peter Overend Watts was een van de oprichters van rockgroep Mott the Hoople. De rockband maakte furore in de jaren zeventig.

Bobby Freeman 13 juni 1940 – 23 januari 2017 • Robert Thomas Freeman zong soul en rhythm ‘n’ blues. Zijn grootste en beroemdste hit is Do You Want To Dance uit 1958, gecoverd door onder anderen Cliff Richard, The Beach Boys en The Mamas & The Papas. In Amerika haalde hij nog één keer de top tien, in 1964 met C’mon And Swim.

Björn Thelin 27 juni 194224 januari 2017 • Lid en medeoprichter van The Spotnicks, de Zweedse jaren zestig concurrenten van The Shadows en The Ventures. Hun extra handelsmerk waren de ruimtepakken op het podium. De groep treedt nog steeds op. In de schier eindeloze rij ex-leden staat onder onderen drummer Jimmie Nicols, vervanger van Ringo Starr op de Beatles-tournee in 1964. Björn Thelin was 74 jaar.

Butch Trucks 11 mei 1947 – 24 januari 2017 • Drummer Claude Hudson Trucks was medeoprichter van The Allman Brothers Band in 1969. Hun doorbraak kwam met de live-registratie At Fillmore East, in 1971. In de verschillende bezettingen bleef Trucks een constante factor. Hij was de oom van gitarist Derek Trucks, medeoprichter van Tedeschi Trucks Band en ook lid van de Allman Brothers Band. Lees ook Postuum: Allman Brother Butch Trucks.

John Wetton 12 juni 1949 – 31 januari 2017 • Engelse zanger, bassist en componist, die speelde bij onder meer Family, King Crimson, Roxy Music, Uriah Heep en Wishbone Ash. Na King Crimson begon hij de supergroep Asia, die van het eponieme debuutalbum acht miljoen exemplaren verkocht. Wetton was veelgevraagd als sessiebassist.

Noel Bartholomew Simms 1935 – 4 februari 2017 • Jamaicaanse ska-, rocksteady- en reggaepercussionist, beter bekend als Scully. Hij was lid van meerdere bands, waaronder The Aggrovators, The Upsetters, The Revolutionaries en Roots Radics, en speelde met Big Youth en Peter Tosh. Zijn naam in de credits op platen telt zo’n twintig spellingswijzen. Scully leed aan glaucoom en was als gevolg daarvan blind. De ziekte was ook de oorzaak van zijn overlijden.

Sonny Geracy 22 november 1946 – 5 februari 2017 • Emmett Peter Geraci was solozanger van The Outsiders en Climax. Time Won’t Let Me was de grootste van de vier Outsiders-hits. Als zanger van Climax bereikte hij de derde plaats in Amerika met Precious And Few. In 1982 zegde Geraci de popwereld vaarwel, maar na 25 jaar keerde hij terug onder de naam Sonny Geraci and The Outsiders. Vijf jaar geleden stopte hij na een hersenaneurysma. Op het benefietconcert eind 2013 troffen rijen collega’s uit de jaren zestig elkaar, onder wie The Rip Chords, Gary Lewis, Billy Joe Royal, The Shadows of Knight en The Vogues.

Damian 30 september 1964 – 12 februari 2017 • Damian Baker, alias Damian Davey, alias Damin, had in 1989 een grote hit met The Time Warp, uit The Rocky Horror Show.

Robert Fisher 9 september 1957 – 13 februari 2017 • Robert Neil Fisher was liedjesschrijver, zanger en medeoprichter van americanagroep Willard Grant Conspiracy. Hij was het enige permanente lid van de groep, die ruime waardering oogste met albums als 3 AM Sunday At Fortune Otto’s, Flying Low, live-album Weevils In The Captain’s Biscuit, Mojave en Regard The End.

Al Jarreau 12 maart 1940 – 12 februari 2017 • Alwin Lopez Jarreau brak relatief laat door, maar toen het eenmaal zo ver was, oogstte hij zeven Grammy’s en nog twaalf nominaties. Zijn handelsmerken zijn zijn scatzang en vocale percussie. Zijn beroemdste album is Breakin’ Away uit 1981. Jarreau, psycholoog en reclasseringsambtenaar, koos in 1968 definitief voor de jazz na het succes van zijn clubduo met Julio Martinez. Zeven jaar later werd hij ontdekt.  Debuutalbum We Got By en opvolger Glow oogstten internationaal veel lof. Jarreau trad op met onder anderen David Sanborn, George Benson, Chick Corea en Miles Davis, en was een van de solisten in de benefietsong We Are The World uit 1986. In 2012 stopte hij als gevolg van een longontsteking. Hij herstelde volledig en tourde als vanouds, tot 8 februari 2017. Uitputting noopte hem alle concerten voor 2017 af te zeggen. Twee dagen later kondigde hij aan dat hij met pensioen ging. Twee dagen daarna overleed Al Jarreau.

Peter Skellern 14 maart 1947 – 17 februari 2017 • Engelse pianist en liedjesschrijver. Zijn handelsmerk is het gebruik van koperblazers en koren teneinde romantiek en nostalgie te creëren. Zijn eerste hit was meteen zijn grootste, You’re A Lady in 1972, in het Frans gecoverd door Brigitte Bardot en Hugues Aufray. Hold On To Love bracht hem twee jaar later zijn tweede hit, Love Is The Sweetest Thing vier jaar daarna zijn derde, een kleintje. Skellern werkte een paar jaar voor de BBC en bleef zijn leven lang componeren voor radio en televisie. Hij overleed aan een hersentumor. The Church of England vervulde kort daarna zijn diepste wens en wijdde hem tot priester.

Clyde Stubblefield 18 april 1943 – 18 februari 2017 • Drummer bij James Brown. Zijn slagpatronen horen tot de funkstandards. Hiphoppers hebben samples daarvan stevig gebruikt.

Larry Coryell 2 april 1943 – 19 februari 2017 • Godfather of Fusion is de bijnaam van jazzgitarist Lorenz Albert Van DeLinder III, alias Larry Coryell. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig ontwikkelde hij in New York een sterk gevoel voor de muziekcombinatie jazz-rock-oosters. Hij vormde in 1979 The Guitar Trio met John McLaughlin (fusion) en Paco de Lucia (flamenco). Beroemd is hun Meeting Of Spirits, opgenomen in de Royal Albert Hall, Londen. Coryell’s drugsverslaving – Al Di Meola verving hem daarom in het trio – bracht zijn carrière tot stilstand. Hij overleed aan hartfalen.