Return To Sender: de doden van november en december 2016

2 januari 2017

Return To Sender is de eregalerij voor de muziekdoden op de Heaven-site. Van tijd tot tijd geven we een update. De ‘groten’ krijgen zo snel mogelijk na hun overlijden een apart herdenkingsverhaal, op de site of in het blad.

Bap Kennedy 17 juni 1962 – 1 november 2016 • Martin Christopher Kennedy heette sinds zijn jeugd Bap naar de broodjes die zijn vader in Belfast bakte. Hij werkte samen met Steve Earle, Van Morrison, Shane McGowan en Mark Knopfler. Na zijn tijd in punkband Sellout en rockband Energy Orchard maakte hij solo geprezen albums als Domestic Blues en vooral The Sailor’s Revenge, geproduceerd door respectievelijk Earle en Knopfler. Van Morrison was fan vanaf Kennedy’s tijd in Energy Orchard. Kennedy was ook een tijdje manager van Elvis-imitator The King en produceerde diens album Gravelands, geliefd bij John Peel en de Red Hot Chili Peppers. De samenwerking met land- en lotgenoot Shane McGowan culmineerde in het laatste couplet van On The Mighty Ocean Alcohol op Kennedy’s album The Big Picture, gezongen door McGowan. Bap Kennedy overleed aan alvleesklier- en darmkanker, een half jaar na de diagnose.

Bob Cranshaw 3 december 1932 – 2 november 2016 • Bassist Robert Cranshaw speelde met de groten en wierp zich vanaf de jaren negentig in de Musician’s Union op als advocaat voor de rechten van jazzmuzikanten. Hij overleed aan kanker.

Kay Starr 21 juli 1922 – 3 november 2016 • Katherine Laverne Starr zong pop en jazz. Ze had flink succes in de jaren veertig en vijftig, met onder meer de nummer 1-hits Wheel Of Fortune en The Rock And Roll Waltz. Billie Holiday noemde Starr de enige blanke vrouw die de blues kon zingen. Kay Starr overleed aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Eddie Harsch 27 mei 1957 – 4 november 2016 • Toetsenist van Bulldog uit Detroit. Van 1991 tot 2006 speelde hij bij The Black Crowes. Het plan was in 2016 The Magpie Salute te formeren, met onder anderen zijn oude Black Crowes-makkers Rich Robinson, Marc Ford en Sven Pipien. Het mocht niet zo zijn.

Jacques Perrey 20 januari 1929 – 4 november 2016 • De Fransman Jacques Perrey was een pionier op het gebied van de synthesizer. Hij was een van de eersten die een Moog tot zijn beschikking kreeg van uitvinder Robert Moog. Met Gershon Kingsley vormde hij het elektronische-muziekduo Perrey & Kingsley. Na een lange periode van stilte keerde Perrey in 2006 terug aan het muzikale front. Rapgroep Beasty Boys eerde hem door hun instrumentale cd The In Side From Way Out! te noemen, de titel van een Perrey-Kingsley album uit 1967. Oude composities van Perrey zijn gebruikt voor de tv-series The Simpsons en South Park.

Leonard Cohen 21 september 1934 – 7 november 2016 • Leonard Norman Cohen was in zijn nadagen een grotere ster dan ooit, vooral door zijn lied Hallelujah. Hij besloot in 1968 dat hij geen literatuurschrijver was maar muzikant. In 2016 bracht hij You Want It Darker uit, een muzikale duistere aankondiging van zijn dood. Lees: I.M. Leonard Cohen (1934-2016).

Alexander Emil ‘Al’ Caiola 7 september 1920 – 9 november 2016 • Gitarist, componist en arrangeur in jazz, country, rock en pop. Hij werkte met onder anderen Elvis Presley, Percy Faith, Buddy Holly en Mitch Miller. Caiola, wiens stijl van gitaar spelen was geïnspireerd door Duane Eddy, scoorde hits met Bonanza en The Magnificent Seven.

Ndiouga Dieng 1947 – 10 november 2016 • Zanger, componist en medeoprichter van Orchestra Baobab. Hij overleed na een langdurig ziekbed. Zijn zoon Alpha zingt bij het orkest.

Victor Bailey 27 maart 1960 – 11 november 2016 • Basgitarist van Weather Report in de laatste jaren van die groep, 1982 tot 1986. Zijn stijl was zo kenmerkend dat Fender twee basgitaren naar hem vernoemde.

Doug Edwards 15 maart 1946 – 11 november 2016 • Canadese muzikant en medeauteur van Wildflower, de hit van Skylark. Hij speelde bij Chilliwack uit Vancouver.

Leon Russell 2 april 1942 – 13 november 2016 • Claude Russell Bridges was muzikant, zanger en liedjesschrijver. Hij bracht zestig jaar van zijn leven door in pop, rock, blues, country, gospel en surfmuziek. Russell schreef Delta Lady voor Joe Cocker en organiseerde diens tournee Mad Dogs And Englishmen in 1970. Natuurlijk speelde hij daarin ook mee. Russell was ‘lid’ van The Wrecking Crew, de groep muzikanten die in wisselende samenstelling de instrumenten voor hun rekening namen op platen van groepen die nog niet goed konden spelen. Zijn A Song For You uit 1970 is door ten minste honderd collega’s gecoverd. Op zijn eerste soloalbum speelden George Harrison, Ringo Starr en Eric Clapton mee. Zijn grootste fan onder zijn gelijken was Elton John. Die haalde Russell ook over in 2010 nog eens een plaat samen te maken, Union. Lees: I.M. Leon Russell (1942-2016).

Mose Allison 11 november 1927 – 15 november 2016 • Mose John Allison Jr. was een Amerikaanse jazz- en bluespianist, zanger en liedjesschrijver. Hij ontleende zijn faam aan zijn unieke mengeling van blues en moderne jazz. Zijn nummers zijn gecoverd door onder anderen The Who, Leon Russell, Bonnie Raitt, John Mayall, The Clash, Elvis Costello, Georgie Fame en, in Nederland, Herman Brood.

Sharon Jones 4 mei 1956 – 18 november 2016 • Deze eminente zangeres bracht haar eerste plaat uit toen ze al veertig was. Haar uiterst krachtige soul en funk brachten haar faam met Give The People What They Want, in 2014. Sharon Jones vocht vanaf 2013 tegen alvleesklierkanker, leek die te hebben overwonnen, maar overleed toch aan de gevolgen van de ziekte. Lees: I.M. Sharon Jones (1956-2016).

Craig Douglas Gill 5 december 1971 – 20 november 2016 • Drummer van indieband Inspiral Carpets en co-auteur van het boek The Manchester Musical History Tour.

Colonel Abrams 25 mei 1949 – 24 november 2016 • Amerikaanse muzikant, zanger, liedjeschrijver, danser en acteur. Hij had hits met Music Is The Answer, Trapped (top 10 in onder meer Nederland) I’m Not Gonna Let You en Over And Over. In een van zijn eerste bands, Conservative Manor, 94 East, speelde Prince sologitaar.

Herbert Hardesty 3 maart 1925 – 3 december 2016 • Amerikaanse saxofonist en trompettist. Hij werkte vanaf 1948 met Fats Domino en producer Dave Bartholomew – de solo’s op Ain’t That A Shame en Let The Four Winds Blow zijn van hem – en later met onder anderen Duke Ellington, Count Basie, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Big Joe Turner en Dr. John.

Greg Lake 10 november 1947 – 7 december 2016 • Met de dood van Gregory Stuart Lake is van Emerson, Lake & Palmer alleen nog Bruce Palmer in leven. Gitarist en zanger Lake was verkocht aan rock ’n’ roll toen hij de single Lucille van Little Richard kocht. Hij speelde gitaar vanaf zijn twaalfde en componeerde op die leeftijd al Lucky Man, niet op papier maar in zijn hoofd. Voor ELP haalde hij het weer tevoorschijn. Het was hun eerste hit. Op zijn zeventiende was Lake fulltime muzikant. Gitarist Robert Fripp, ook uit Dorset, haalde Lake bij King Crimson. Dat leidde tot het invloedrijke debuutalbum In The Court Of The Crimson King. Lake vertrok in 1970 en vormde met Keith Emerson en Carl Palmer supergroep ELP. Zijn solocarrière begon in 1975 met een tweede plaats in de Engelse hitparade voor zijn kerstlied I Believe In Father Christmas. Vanaf de jaren tachtig tourde en werkte hij solo, geregeld met andere groepen en af en toe met zijn makkers van ELP. Greg Lake overleed aan kanker.

Bob Krasnow 20 juli 1934 – 11 december 2016 • Robert Alan Krasnow richtte Blue Thumb Records op en haalde daar onder anderen Marc Bolan, John Mayall, Arthur Lee, Clifton Chenier en Albert King binnen. Hij ontdekte Captain Beefheart en produceerde diens debuutalbum Safe As Milk. Krasnow had ook de leiding van de labels Buddah, Kama Sutra en Elektra. Hij was medeoperichter van de Rock And Roll Hall Of Fame.

Jim Lowe 7 mei 1923 – 12 december 2016 • Amerikaanse singer-songwriter, het bekendst door zijn nummer 1 hit Green Door in 1956, twee decennia later gerecycled door Shakin’ Stevens.

Rick Parfitt 12 oktober 1948 – 24 december 2016 • Slaggitarist en medeoprichter van Status Quo. Hij begon in het cabaret en switchte op zijn achttiende naar de rock 'n' roll. Met Francis Rossi richtte hij Status Quo op. De groep opereerde in het psychedelische segment met de hits Pictures Of Matchstick Men, Black Veils Of Melancholy en Ice In The Sun. Toen was het op. De Quo zette door en vond weer gehoor met Caroline en Paper Plane. En toen was daar Down Down. Status Quo had zijn ritme en muziek gevonden. De hits bleven komen, vooral in Europa, met Rain, Roll Over Lay Down, Accident Prone, In The Army Now (geschreven door de Nederlandse broers Bolland), Whatever You Want en ga maar door. Live was Status Quo onverslaanbaar. De dwingende rock van Parfitt en Rossi exalteerde volle stadions met altijd dezelfde muziek. Het dédain van anderen over hun voorspelbare drie-akkoordenstijl pareerde Status Quo onder meer met het album In Search Of The Fourth Cord. Parfitt’s beoogde soloalbum Recorded Delivery was klaar in 1985 maar is nooit uitgebracht. Zijn uitvinding guitar facelift is aangekocht door Fender. Rick Parfitt ondervond al geruime tijd de gevolgen van een stevig rockleven. Hij kreeg in 1997 vier bypasses en de waarschuwing dat hij ‘elk moment’ kon overlijden tenzij hij stopte met drank en drugs. Rick Parfitt overleed aan de gevolgen van bloedvergiftiging na infectie van een oude schouderblessure.

George Michael 25 juni 1963 – 25 december 2016 • Georgios Kyriacos Panayiotou oogstte als George Michael beroemdheid met zijn duo Wham!, solo en in zijn samenwerking met collega’s als Elton John, Aretha Franklin en Queen na de dood van zanger Freddie Mercury. Michael en Andrew Ridgeley vormden Wham! en scoorden een rij hits met hun vrolijke, licht rebelse songs, waaronder Wake Me Up (Before You Go Go) en Young Guns. Hun grootste hit is het kerstlied Last Christmas, een in alle eenvoud briljante en dus door velen verguisde compositie. Solo had George Michael al vroeg succes met Careless Whisper, dat hij schreef toen hij zestien was. Met het album Faith kreeg zijn solocarrière definitief gestalte. De laatste jaren tobde George Michael met zijn gezondheid. De oorzaak van zijn overlijden is nog steeds niet bekend. Lees: George Michael overleden.